Loading...

Bismut - Schwerpunkt

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-12-2018

Tracklist

01. Borgerskapet
02. Stórborg
03. Gewapende Magte
04. Czar

Bismut is een scheikundig element met symbool Bi en atoomnummer 83; het is een breekbaar zwaar metaal dat als enige van die groep niet giftig is. Wanneer je je band daar naar noemt schep je hoge verwachtingen. Ontstaan in 2016 en stevig geworteld in de Nijmegen Rockcity-scene durft Bismut het dus aan, en presenteert zich hier met debuutalbum Schwerpunkt (dat op zijn beurt dan weer een term uit de oorlogsvoering is).

De logge, sludgy, instrumentale en psychedelische heavy rock of stoner die de band voortbrengt bleek zich uitstekend te lenen voor een festival als Into The Void; dan weet je direct in welke muzikale hoek je de band kunt plaatsen. Ook werd al opgetreden met bands als Samsara Blues Experiment en Kaleidobolt. Het siert een nieuwe band, vind ik tenminste, dat ze er voor kiezen om eerst podiumervaring op te doen alvorens de studio in te duiken. Een extra pluspunt daarbij is dat je de muziek ook live kunt inspelen, zodat deze opname dus heerlijk authentiek en vooral naturel klinkt. Eventuele schoonheidsfoutjes of productionele oneffenheden zijn daarbij voor lief te nemen, en vind ik ondergeschikt aan de rauwe en eerlijke sfeer.

De vier lange tracks op Schwerpunkt - bij elkaar ruim 41 minuten - laten zich het best als één geheel beluisteren. Het versterkt de gedachte aan een spontane jamsessie en het improvisatievermogen van de muzikanten. Vooral het met psychedelische invloeden doorspekte Stórborg klinkt daardoor wel erg spontaan. Juist die uitgesponnen jam-sfeer zorgt er dan weer wel voor dat ik zang hier totaal niet mis. Sowieso weten de drie instrumentalisten elk van wanten op hun eigen onderdeel. Het vaakst neemt de gitaar de hoofdrol (met veel fuzz, reverb of weet ik wat voor effecten) maar dat is - als uitgesproken solo-instrument - logisch. Dat drummer en bassist echter ook sterk musiceren valt voldoende op, ook zij mogen zich uitleven in inventieve loopjes en krachtpatserige hoogstandjes.

Behalve tijdens afsluiter Czar is het tempo overwegend loom. Dit verveelt me echter geen moment, doordat Bismut hun composities van begin tot eind boeiend weet te houden. Er is weliswaar een zekere overeenkomst te ontdekken in de opbouw van de vier tracks, maar van een herhaling of trucje zou ik toch niet willen spreken. Het is lastig genoeg om instrumentale rock avontuurlijk te laten klinken, wat mij betreft slaagt Bismut daar uitstekend in. Pluspunt daarbij is nog dat ze haast niet te vergelijken zijn met een andere band. De muzikale insteek op zich is niet nieuw, maar de invulling ervan heeft hier absoluut iets eigens. Fijne kennismaking!

Peter Dragt - drums

Huibert Der Weduwen - bas

Nik Linders - gitaar