Loading...

Black Hawk - Soulkeeper

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-05-2023

Tracklist

01. Soulkeeper
02. Angry Machines
03. War Zone
04. Better Times
05. Survivor
06. Bells Of Death
07. Bullet
08. Mystic
09. We Stay Strong
10. Rock ā€˜Nā€™ Roll In My Head

De klassieke heavy metalband Black Hawk bestond in eerste instantie van 1981 tot 1997, maar bracht in al die jaren slechts twee EP's - of eigenlijk demo's - uit. In 2001 werd een doorstart gemaakt, met als tastbaar resultaat in 2005 debuutalbum Twentyfive. Sindsdien verschenen de albums met gepaste regelmaat, zo is de band anno 2023 toe aan langspeler nummer acht: Soulkeeper. Dit is pas mijn kennismaking met Black Hawk, voorgaand materiaal ken ik dus niet.

Kort door de bocht: Black Hawk maakt zulke typische jaren '80 metal dat dit misschien alleen geschikt is voor de mensen die die beginjaren '80 bewust hebben meegemaakt. De sound is bijna letterlijk uit die tijd weggeplukt, zo authentiek hoor je het tegenwoordig bijna niet meer. Ik ervaar vooral een vette Saxon-vibe (in de zang is zeker iets Biff-igs herkenbaar) uit hun beginjaren, en zeker ook een vette streep Judas Priest. Daarnaast mag Accept als invloed voor een Duitse metalband niet onbenoemd blijven.

Naar gelaagdheid en diepgang zul je hier tevergeefs zoeken - zowel teksten als muziek zijn behoorlijk eendimensionaal. Dat neemt niet weg dat er voor de specifieke liefhebber - de oldschool metalfan die puber was in de jaren '80 van de vorige eeuw - genoeg te genieten is. Dat geldt ook voor mij (bouwjaar 1968) dus ik durf de stelling wel aan dat mijn generatiegenoten de authentieke heavy metal van Black Hawk kunnen waarderen.

Kijk en luister hieronder naar het titelnummer Soulkeeper, dan weet je meteen waar je aan toe bent:

Ovidiu Zeres - Drums

Wolfgang Tewes - Guitar

Udo Bethke - Vocals

Michael Wiekenberg - Bass