Loading...

Black Rainbows - Stellar Prophecy

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-04-2016

Tracklist

1. Electrify
2. Woman
3. Golden Widow
4. Evil Snake
5. It’s Time to Die
6. Keep the Secret
7. The Travel

Hawkwind, MC-5 and Nebula crashing cars in the middle of the Mojave desert

Informatie en promo-sheets die vergezeld gaan van nieuwe releases neem ik over het algemeen met een flinke korrel zout. De in superlatieven gedrenkte prietpraat verschaft slechts zelden echt nuttige, laat staan onbevooroordeelde info. Natuurlijk zijn er dan uitzonderingen die die regel bevestigen. Bovenstaande quote is namelijk behalve leuk gevonden ook zeer adequaat als het gaat om het omschrijven van de muziek van Black Rainbows. De muziek van deze band klinkt namelijk echt alsof Hawkwind per ongeluk in aanraking is gekomen met jaren '90 stoner/desert rock.

Van deze Italianen besprak ik nog niet zo lang geleden hun vorige album Hawkdope, waarbij ik deze nieuweling ook al aankondigde. Deze Stellar Prophecy is er nu, slechts 13 maanden na de voorganger. Toen constateerde ik al dat het betreffende album wel zo'n beetje een doorbraak zou kunnen betekenen. Na het drukke tourschema om zichzelf nog vaster op de kaart te kunnen zetten is er dus blijkbaar om die reden ook haast gemaakt met een splinternieuw album.

Na het beluisteren van Stellar Prophecy kom ik als eerste tot de conclusie dat de nadruk nog meer ligt op het ruimtelijke thema. Nog meer dan voorheen bedient Black Rainbow zich van space-rock, met veel ruimte voor psychedelische effecten. De wat rauwere elementen van garage/punk rock lijken zowat verdwenen, de muziek is een stuk meer zweverig, maar tegelijk ook pakkend geworden. En ja: ik juich dat toe! Lange spacy nummers als Golden Widow (geweldig!) en afsluiter The Travel (optimaal passend in het thema) zijn dan ook geen verrassingen, dit soort tracks maken al langer deel uit van het geluid van Black Rainbows. En zijn natuurlijk mijn favorieten van het album!

Het verschil zit 'm meer in kortere en swingende tracks als Electrify, Woman en Evil Snake, die nog meer groove bevatten en meer 'stoner' klinken dan voorheen. Wat overigens wel is gebleven is de vertrouwde hoeveelheid fuzz die de Italianen in hun muziek stopt. Het lijkt er dus op dat Black Rainbows z'n richting gevonden heeft in de spacy stoner, en minder experimenteert met andere rock-invloeden. Dat levert in de vorm van Stellar Prophecy een coherent en volwassen klinkend album op, waarop naast de thematische, zweverige muziek ook lekker swingende stoner-rockers staan. Ik hoop dan ook dat de band de vruchten kan plukken van twee fraaie albums op rij, en een duidelijke muzikale koers. Maar ja, een dergelijke voorspelling staat natuurlijk in de sterren geschreven....

Alberto Croce - Drums

Gabriele Fiori - Guitars, Keyboards, Vocals

Giuseppe Guglielmino - Bass