Loading...

Black Space Riders - We Have Been Here Before

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-11-2022

Tracklist

01. Crawling In
02. Crawling (DownWithEverything)
03. Trapped In An Endless Loop
04. Almost (The) Lost
05. This Flow
06. Shine
07. AAAAAAAAAAARRRRRRGGGH
08. We Have Been Here Before
09. Beautiful
10. Fear No More
11. In Dust
12. Leaving The Hill
13. A Whisper
14. Queen Of Light
15. Worlds Collide Dans Ma Tete

Even voorstellen: Black Space Riders is in 2009 opgericht door leden JE en CRIP in Münster, Duitsland. Hun debuutalbum kwam uit in 2010 en meer dan een decennium later markeert We Have Been Here Before hun zevende full-length. Ik heb door de jaren heen wel wat tracks van de band voorbij horen komen, maar me er eigenlijk nooit echt in verdiept. Totdat ik bij dit album besloot dat maar eens wel te doen. Beter laat dan nooit, en ik kan alvast verklappen dat ik er geen spijt van heb gekregen.

Het collectief streeft ernaar om een ​​onderscheidend geluid te leveren zonder grenzen aan muziekstijlen of invloeden. De muziek bestaat uit meerlagige geluiden, een diepe en geaarde sfeer die je door verschillende emoties voert, stevig gitaar- en baswerk, een kosmische aanval op je zintuigen. Maar liefst 15 nummers, ruim 84 minuten aan muziek, de perfecte soundtracks bij je eigen persoonlijke film. Er komt dan ook letterlijk van alles voorbij: van beknopt tot uitbundig, van melancholisch tot massaal. De muziek zit vol met een grote voorliefde voor melodieën, grooves en afwisselende arrangementen: soms rustig en dromerig, dan weer geleidelijk ingewikkeld overvloeiend in krachtige riffs.

Vaak lijkt het alsof de muziek zich voltrekt in terugkerende, langzaam meanderende cycli. Waarbij je soms denkt, we zijn hier al eens geweest ...

Intro Crawling In omvat een dynamische soundscape van synthesizers, die overgaat in de zwaar groovende ritmes van Crawling (DownWithEverything) met veel aandacht voor de basgitaar. Het is niet moeilijk om hier een link met Queens Of The Stone Age te bedenken, dit blijkt een gedachte die me gaandeweg het album vaker door het hoofd zal gaan. En hiermee is dan ook een voorname muzikale invloed benoemd. Trapped In An Endless Loop doet in muzikaal opzicht alvast weinig om me op andere gedachten te brengen.

Almost (The) Lost doet dat wel, laat een stilistische verandering horen, waarbij de band in eerste instantie lage, zachte intieme zang met minimalistische instrumentatie laat horen, dat nog het meest doet denken aan donkere gothic. Geleidelijk opbouwend met toegevoegde vervormde gitaren naarmate het nummer vordert, verandert Almost (The) Lost in een volledig zwaar arrangement. AAAAAAAAAAARRRRRGGGH daarentegen is precies zo'n lompe uitbarsting als de titel doet vermoeden, en is een razernij van een door angst aangewakkerde mix van punk en stoner.

Het navolgende titelnummer We Have Been Here Before duikt dieper in duistere werelden, en zet juist een koude, robot-achtige sfeer neer. Het houdt een beetje het midden tussen stoner en new wave / gothic. Een lekker nummer om op mee te deinen, maar ik voel er niet veel bij. Beautiful is dan weer zo'n nummer dat intiem begint, en met een zorgvuldige opbouw een inderdaad mooie spanning opbouwt. Naarmate het album vordert duren de tracks steeds langer, waarbij ruim de tijd wordt genomen voor die opbouw, om zo veel mogelijk dynamiek te bewerkstelligen. In Dust is daar (ook) een fraai voorbeeld van.

Leaving The Hill doet in eerste instantie wat Oosters aan, en ontpopt zich tot een tripperige track die gedachten oproept aan het hippie-tijdperk a la Pink Floyd en Hawkwind. Van dergelijke space-invloeden ben ik natuurlijk helemaal niet vies! De laatste twee nummer van het album zijn de twee langste, dus daar heb ik zo wel mijn verwachtingen bij. Queen Of Light sluit aan bij Beautiful, In Dust en eerder Almost (The) Lost. Worlds Collide Dans Ma Tete, strekt zich uit over bijna elf minuten, en laat dan ook uiteenlopende atmosferen voorbij komen. In het begin denk ik aan het mystieke van de latere Doors, een beetje Pink Floyd; het duurt ook best even voordat het nummer daadwerkelijk losbarst. Hoewel de spanningsboog me wel degelijk aanspreekt, is dit niet mijn favoriet van het album.

We Have Been Here Before is een odyssee, net zo goed voor de makers als voor de luisteraar. Het album is een samensmelting van meeslepende soundscapes, pakkende hooks en stuwende ritmes. Black Star Riders heeft een plaat gemaakt die de breedte van hun muzikale capaciteiten laat horen. Hun geluid is niet echt opgesloten in één genre, hoewel de stoner-basis nooit ver weg is. Daar wordt van alles aan toegevoegd, zodat het Duitse collectief een behoorlijke eigen smoel heeft. De mix van heavy, groovende rock met psychedelische elementen spreekt me absoluut aan!

JE - vocals, guitars, keyboards

SEB - vocals, keyboards, percussion

CRIP - drums, percussion, didgeridoo

SLI - guitars

MEI - bass guitar, vocals