Loading...

Bodyguerra - Fire & Soul

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-10-2021

Tracklist

01. Stay Free
02. Danger Zone
03. You Never Know Why
04. Behind the Clouds
05. Magical Touch
06. Steelheart
07. Soultrail
08. Breakout
09. Fire & Soul
10. Out of Control
11. Believe
12. 100 Mann und ein Befehl [bonus]
13. Xmas is Special [bonus]

Bodyguerra dankt zijn naam aan een Spaanse merrie die tijdens het barokrijden op Mallorca "Body" werd genoemd. Gitarist Guido las haar echte naam "Bodeguera" (van Bodega), verkeerd gespeld "Body-guerra" op de lijst met namen in de stal, en vond dat goed klinken. Zo kwam het dat Guido zijn band, die hij in 2010 oprichtte, de naam Bodyguerra gaf. Dit is weliswaar een band van nu, maar staat voor gitaar-georiënteerde, klassieke, melodieuze hardrock, die Guido Stöcker met zijn virtuoze gitaarspel vormgeeft. De band staat dan ook wel te boek als Guido Stöcker's Bodyguerra.

Nadat het touren vanwege corona werd stilgelegd, besloten Guido en zangeres Ela Sturm dan maar nieuwe muziek te gaan schrijven, resulterend in het huidige album Fire & Soul. Samen met de beats van de krachtige drums van Christian Antwerpen, en de diepe en stuwende basklanken van Daniel Perl, vormt het trio de basis voor Ela Sturm op zang, die met haar bereik van meer dan vier octaven de melodieuze rock van stevige vocalen voorziet.

Bodyguerra overtuigt met melodieuze songs, catchy hooks, bij vlagen spetterend gitaarwerk, kortweg pakkende liedjes. Voorbeelden daarvan zijn Stay Free en Steelheart, maar met nummers als het ballade-achtige Believe en het titelnummer Fire & Soul (met bijna acht minuten wel erg lang) laat Bodyguerra horen dat ze net zo goed een flinke scheut blues en soul in het bloed hebben. Met Danger Zone trekt de band juist lekker fel van leer; wat mij betreft hadden er wel wat meer van dit soort stevige rockers op het album mogen staan.

Wat ik wel geinig vind is dat het album besluit met twee opvallende - en afwijkende - bonustracks. 100 Mann Und Ein Befehl is Bodyguerra's versie van een Duitse klassieker, in de jaren '60 bekend geworden door onder meer Freddy Quinn en Heidi Brühl, dat op zijn beurt weer een bewerking is van Barry Sadlers Ballad Of The Green Berets. Xmas Is Special is precies wat je denkt dat het zou kunnen zijn: een melig kerstliedje.

De liefhebber van klassieke hardrock (bij vlagen voorzien van een flinke scheut bluesrock) kan z'n hartje ophalen met Bodyguerra's Fire & Soul. Ik vind zelf de muziek net wat te gezapig, deze mist wat mij betreft de spreekwoordelijke ballen. Het had allemaal wel wat ruiger en rauwer gemogen. Een positieve uitzondering is de zang, die bij momenten wel lekker rauw voor de dag komt, en zich bij uitstek leent voor krachtige rockmuziek.

Guido Stöcker - gitaar

Ela Sturm - zang

Christian Antwerpen - drums

Daniel Perl - basgitaar