Loading...

Canyon - Static

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-05-2021

Tracklist

1. Insane
2. Keep Me Waiting
3. Gone Before Your Time
4. Minority Outspoken
5. Static

Australië heeft het opmerkelijke vermogen om goud te leveren aan de zwaardere kant van muziek. Melbourne's Canyon, een power-trio dat zijn eigen merk alternatieve metal, rock, en grunge heeft gemaakt, is een vrij frisse act, die pas vorig jaar is opgericht. De release van een EP - al zo snel - lijkt misschien wat overhaast, maar zodra je op play drukt, valt alles op zijn plaats. Voorafgaand aan Static verschenen vier van de vijf nummers (alleen het titelnummer niet) al digitaal.

Insane is de korte, wat wilde en luidruchtige openingstrack, een lekker opzwepende binnenkomer, waarin vooral de lenige en jaren '90 zangstem van Alex Duin opvalt. Hier doet de grunge-invloed nadrukkelijk zijn intrede. Keep Me Waiting borduurt daar op voort met stevig kickende drums, jengelend gitaarwerk en een dreinerig / klagende manier van zingen. De muzikale basis is zeker naar het einde toe lekker zwaar, de refreintjes worden toegankelijk gehouden.

Gone Before Your Time tracht de dynamiek tussen hard en zacht / heavy en ingetogen zo goed mogelijk uit te buiten - denk daarbij bijvoorbeeld aan Tool of Mastodon, slechts als indicatie, niet qua niveau, want dat haalt Canyon (helaas) echt niet. Het is een emotievol nummer dat je echt weet te grijpen, al blijft wel een beetje het gevoel hangen van: waar heb ik dit eerder gehoord.

Minority Outspoken nestelt zich vooral rond de donderende ritmesectie, zowel drums als basgitaar leggen hier een nadrukkelijk heavy, maar groovende basis, waar gitaar en zang nog maar overheen moeten zien te komen. Een leuk muzikaal spanningsveld. Afsluiter en titelnummer Static laat dan weer wat meer de 'lichtere' rock-variant van Canyon horen, en past weer prima binnen de alternatieve rock / metal-hybride van begin jaren '90.

Voor mij is deze muziek een beetje te weinig metal. Qua atmosfeer en emotie zit het wel goed, maar met name de meer ingetogen fragmenten weten me niet te raken. Het had wel wat meer power, wat meer ballen mogen hebben wat mij betreft. Maar voor een eerste viste-kaartje zet Canyon zichzelf zeker positief op de kaart.

Alex Duin - Bass, Vocals

David Collopy - Drums

Dalton Courtney - Guitars