Loading...

Celestial Season - The Secret Teachings

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-12-2020

Tracklist

01. The Secret Teachings of All Ages
02. For Twisted Loveless
03. The Ourobouros
04. Dolores
05. Long Forlorn Tears
06. Amor Fati
07. White Lotus Day
08. Salt of the Earth
09. They Saw It Come from the Sky
10. Lunar Child
11. Beneath the Temple Mount
12. A Veil of Silence
13. Red Water [Type O Negative cover]

Bijna twintig jaar na hun laatste studioalbum kondigt de Nederlandse cult-doom-metalband Celestial Season hun terugkeer aan met een splinternieuw album getiteld The Secret Teachings. Tegelijk met de heruitgaven van Forever Scarlet Passion en Solar Lovers en de samenbundeling van oud demo-materiaal in de vorm van The Mercyful is oktober 2020 toch echt de maand voor Celestial Season.

De bezetting van die eerste twee albums is nu weer goeddeels hersteld, en daarmee ook de muzikale richting uit die periode. Hier dus niet de nadruk op stoner - de muziek waarmee de band in de periode vanaf eind 1995 (met de EP Sonic Orb) tot het uiteengaan in 2001 - maar wel die oude vertrouwde atmosferische doom metal a la Anathema, Paradise Lost en My Dying Bride uit de jaren '90. Inclusief viool, cello, piano, en de magie en pracht die hun vroege jaren doen herleven. The Secret Teachings is dan ook tevens verkrijgbaar als onderdeel van een boxset met daarin ook die klassieke twee albums, getiteld The Doom Era.

Opener en semi-titelnummer The Secret Teachings of All Ages maakt de bedoelingen van Celestial Season van meet af aan ondubbelzinnig duidelijk. Met voorname rollen voor toetsen en strijkers, naast zwierige gitaarleads, zware riffs en diepe grunts, worden vooral melancholieke plaatjes geschilderd. Daarna laat For Twisted Loveless, met ongeveer een-derde van de speelduur van de opener, horen dat de band in korte, compacte composities kan overtuigen. Ook Long Forlorn Tears zwelgt even later in melancholie, wat een intense droefenis wordt hier neergezet. De combinatie van het lage gitaarwerk en de strijkers doen hier hun werk uitstekend; de sterk neergezette atmosfeer is dan ook waar het hier om gaat.

Ik ben niet zo te spreken over de drie korte, ingetogen intermezzo's die voorbij komen. Ik vind ze weinig toevoegen omdat de gebruikte elementen ook al in de overige tracks te horen zijn. Mijns inziens zouden die stukjes in ingekorte vorm kunnen dienen als intro of zo, in elk geval als onderdeel van een nummer. Liever laat ik me dan verrassen door een track als Amor Fati, dat door de deels gesproken tekst nog wat slomer en 'gedragen' klinkt in vergelijking met andere nummers. Ook verrassend vind ik They Saw It Come From The Sky, waarin wat lichte space- en stoner-invloeden te herkennen zijn; die had ik hier toch eigenlijk niet verwacht, maar ik vind het toch wel leuk dat de band die connectie niet helemaal links laat liggen.

De afsluitende Type O Negative cover Red Water is wat mij betreft helemaal raak. Als fan van het gezelschap rond de betreurde Peter Steele kun je niet anders dan dik tevreden zijn met deze uitvoering; dat geldt voor mij in elk geval wel. Respectvol, kwalitatief dik in orde, en toch een stiekeme hele eigen touch: zo voer je een eerbetoon uit!

Celestial Season zal met The Secret Teachings zonder enige twijfel de fans van het oude werk meteen meehebben. Het nieuwe album sluit naadloos aan bij het werk van de band van de eerste helft van de jaren '90. Het gevaar van een herhalingsoefening ligt op de loer, dat is een fragiele scheidslijn. Want qua geluid lijkt er bewust voor gekozen om in die tijd te blijven hangen. Met name het drumwerk vind ik naar huidige maatstaven wat mager, dat kan tegenwoordig toch echt wel een stuk krachtiger. Maar door juist daar toch voor te kiezen toont deze band z'n karakter. The Secret Teachings vind ik zeker niet het beste doomalbum dat ik dit jaar gehoord heb, maar de top vijf haalt het zonder enige moeite.

Lucas van Slegtenhorst - Bass

Jason Köhnen - Electronics

Stefan Ruiters - Vocals

Olly Smit - Guitars

Pim van Zanen - Guitars

Jiska ter Bals - Violin

Elianne Anemaat - Cello