Loading...

Cemetery - Enter The Gate (Discography 1991-1993)

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-07-2014

Tracklist

CD1
01. The Different
02. Pits of Hell
03. Trapped in the Out
04. Cremation
05. Beyond the Wall of Sleep
06. Wings of Hate
07. At Dark Places
08. Hexenhammer
CD2
09. The Perception (Intro)
10. Something Evil
11. The Dying
12. (Under the) Cemetery
13. My Burial
14. At Dark Places
15. Dungeon Of Dreams

Deze Cemetery (zoals zo vaak: er zijn er meer) was een Duitse death metal band die slechts bestond van 1986 tot 1993. Na een demo in 1991 werd de band getekend door West Virginia Records en debuutalbum Enter The Gate opgenomen. Dat album zou echter nooit verschijnen, omdat het label failliet ging. Vervolgens verliet de drummer de band, wijzigde de muzikale koers, en versterkte een zangeres de gelederen. Cemetery werd begraven, de band zou verder gaan als Aeons End (vanaf najaar 1993), maar na debuutalbum Spiral Seas (1994) werd ook van die band weinig meer vernomen. Einde verhaal.

Of toch niet. Inmiddels zijn we aanbeland in 2014, en besluit label Memento Mori het album alsnog met de wereld te delen. Er is niets veranderd aan de oorspronkelijke opnames uit 1993, zodat disc 1 bestaat uit het originele, integrale album. Acht titels met een gezamenlijke speelduur van ruim een uur, waarin Cemetery hun geheel kijk op death metal laat horen. Disc twee bestaat uit de beide demo's die de band ooit maakte. De eerste daarvan is de hierboven genoemde selftitled demo Cemetery uit 1991, de andere is een nooit eerder verschenen demo/EP met de titel At Dark Places uit 1992. Dus ook nog van voor het album.

Dat Cemetery qua muzikale insteek constant in beweging was, is duidelijk waar te nemen wanneer je beide CD's na elkaar beluistert. Het oudere materiaal is veel rauwer, en vrij eenduidig death/thrash-gericht. Denk aan oude Death of Possessed, vrij primitieve death metal met thrash invloeden. Een eerste stap richting een meer uitgekristalliseerd geluid laat At Dark Places al horen, dat in een nieuwere versie ook op het album terecht zal komen.

Album Enter The Gate laat een veel meer sophisticated band horen. De muziek is opgeschoven richting technische, progressieve death metal, waarbij de band zich heeft laten inspireren door acts als Cynic en Watchtower. De muziek is vergelijkbaar met de latere Death, of het Nederlandse Pestilence; en bevat ook de nodige doom-invloeden. De toevoegingen van keyboards geven de composities ook een stuk meer diepte.

Zeker gezien het feit dat de oorspronkelijk opnames intact zijn gelaten, en er ook aan de productie niet gesleuteld is, valt het geluid van deze CD's, zeker de eerste, me alleszins mee. Veel hedendaagse bands willen juist zo klinken, maar dit is gewoon echt zoals het toen was. Al met al een leuk initiatief van Memento Mori om deze band weer eens onder de aandacht te brengen, maar uiteindelijk voegt de muziek niet heel veel toe aan wat we al kennen. Al blijft het wel jammer dat dit album dan niet gewoon in 1993 had kunnen verschijnen.

Robert "Bobby" Mayer - Bass

Roland Weihmayer - Guitars

Daniel Zizek - Guitars, Vocals

Michael Bolz - Drums, Vocals