Loading...

Coven Japan - Earthlings

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-04-2024

Tracklist

01. Land of the Rising Sun
02. What Goes Around Comes Around
03. Apocalypse
04. Return of the Souls
05. To Sanctuary
06. March for the Voiceless
07. Night Flyer
08. Earthlings
09. Lost Humanity

Coven Japan (de naam Coven was natuurlijk al lang vergeven) werd in 2016 opgericht door gitarist Akihiro Ito en zangeres Taka in Tokio, en is geïnspireerd door de jaren '80 golf van Britse heavy metal, met name bands als Angel Witch en Satan, bredere metal uit de jaren '80 (Mercyful Fate wordt met name genoemd), maar ook hardrock uit de jaren '70, en Japanse rock, metal en liedjes uit Japanse tekenfilms. Na demo's, singles en EP's is Earthlings de eerste langspeler van deze band.

De Japanse identiteit is sterk vertegenwoordigd in de songwriting van de band, waarbij ze hun eigen originele Japanse metal willen verspreiden. Hun nummers zijn dan ook regelmatig in twee talen geschreven. Vers- en brugpartijen zijn geschreven in een oude (middeleeuwse) Japanse literaire stijl, en ook de oosterse accenten en het unieke ritme uit oude Japanse literaire teksten behoren tot eigen, bijzondere kenmerken. Coven Japan gelooft dat samen meezingen een van de voornaamst onderdelen van heavy metal is, daarom worden refrein-partijen in het Engels geschreven, als 's werelds meest gemeenschappelijke taal.

Pakkende melodieën maken dan ook ook nadrukkelijk deel uit van hun muzikale kracht. De muziek is vooral gebaseerd op traditionele en klassieke heavy metal met de typerende dubbele gitaren, en voorzien van vrouwelijke zang. Het donkere fantasy-genre van de Japanse strip-wereld past goed bij de al even duistere waarden van de klassieke heavy metalbands - zeker die namen die als voorbeeld zijn genoemd - waaraan Coven Japan z'n eigen identiteit ontleent.

Earthlings opent met een paar lekkere uptempo stampers als Land Of The Rising Sun en What Goes Around Comes Around, die aangenaam stevig uit de speakers galmen. Het album gaat een tijdje in deze geest door voordat het naar het einde toe iets minder zwaar wordt. Night Flyer bijvoorbeeld is zeer toegankelijk, met een hardrock-vibe, maar nog steeds een solide track.

Mede vanwege de vrouwelijke leadzangeres (maar ook de klassieke metal-insteek) doet Coven Japan me regelmatig denken aan het Poolse Crystal Viper. Vanwege de Japanse invloeden heeft Coven Japan wel een wat hoger gehalte aan originaliteit dan die Poolse evenknie. Al is het in de basis gewoon lekkere heavy metal; ik kan hier prima naar luisteren!

Masami Hashiyama - Bass

Yusuke Hamaguchi - Drums

Taka - Vocals

Toshikuni Komuro - Guitars

Akihiro Ito - Guitars