Loading...

Cryptic Shift - Visitations From Enceladus

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 31-05-2020

Tracklist

01. Moonbelt Immolator
02. (Petrified in the) Hypogean Gaol
03. The Arctic Chasm
04. Planetary Hypnosis

Cryptic Shift komt uit het Verenigd Koninkrijk en is sinds 2012 actief in de technische sci-fi thrash. Buiten een EP bracht de band wat demo's, singles en splits uit alvorens met het eerste volledige album te komen.

Dat eerste album ziet het levenslicht onder de naam Visitations From Enceladus. Je zou wat moeite kunnen hebben met het schaamteloos overnemen van het geluid van Vektor dat weer zo van een Voivod album is komen afwaaien. Maar eenmaal gegrepen door de effectieve kosmische sfeer, moet er toch met de hand over het hart gestreken worden. Want dit Britse kwartet zet een viertal zeer fraaie composities aan het firmament dat begrippen als tijd en ruimte weer even los doet laten.

Het resulteert in een technisch georiënteerde thrash/death plaat met daarin ruimte voor jazzy intermezzo's die bijdragen aan de sfeer die een geestverruimende reis tussen de sterren nabootst. Cryptic Shift is druk maar brengt ook veel ruimte in haar composities waardoor het toch wel gemakkelijker te behappen is dan de overactieve voorbeelden Vektor of Atheist. De reverb op de grunt maakt het zelfs een tikje old school.

Wat ook aangestipt mag worden is het uitmuntende baswerk. Dat is zeer vakkundig uitgewerkt en herinnert niet alleen aan Cynic maar ook aan Iron Maiden. Zo ontstaat er een keur aan invloeden die samen maken wat Cryptic Shift is: Schaamteloos inbedden van allerlei ideeën, maar wel op de proppen komen met begeesterende muzikale ondernemingen. Een opener als het wervelende Moonbelt Immolator laat je ruim vijfentwintig minuten rondzweven in een andere dimensie. Het is happen naar adem als je daar uit komt en direct weer in het volgende nummer tuimelt.

Cryptic Shift is niet origineel maar levert wel een duizelingwekkende reis die moeilijk te weerstaan zal zijn.

Xander Bradley - Vocals, Guitars

John Riley - Bass Guitar

Ryan Sheperson - Drums

Joe Bradley - Guitars