Loading...

Dantalion - Time To Pass Away

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-10-2021

Tracklist

01. The Call
02. The Relentless Shadow
03. Gate To An Eternal Doom
04. Time To Close The Circle
05. Constant Mourning Process
06. The Mischievous Face
07. From Suffering To Oblivion
08. From Consciousness To The Grave

De Galicische black metal-pioniers Dantalion zijn terug met Time To Pass Away, al weer hun achtste volledige studioalbum. Ik heb in het verleden de albums All Roads Lead To Death (2010, nummer drie) en Where Fear Is Born (2014, nummer vijf) besproken, dus Dantalion is niet nieuw voor mij. Maar blijkbaar zijn hun releases niet zo wijd verbreid dat ik ze allemaal krijg voorgeschoteld. Hoe dan ook, Time To Pass Away heeft nu mijn volle aandacht.

Het is wel opvallend om te horen hoe de band door de jaren heen heeft lopen stoeien met de muzikale insteek. In 2010 had ik het nog over atmosferische black metal, terwijl Where Fear Is Born nadrukkelijk melodieuze doom / death-invloeden liet horen. Blijkbaar heeft Dantalion wel wat heen en weer gevlinderd tussen verschillende substijlen. Met het nieuwe album maakt Dantalion overduidelijk de keuze voor de intense, depressieve, maar toch zeker ook melodieuze black metal.

Ik weet niet of de terugkeer van zanger Sanguinist daarvoor mede-verantwoordelijk is, maar zijn rauwe gekrijs en gejammer is zeer prominent aanwezig. Het oorspronkelijke primitieve black metal-geluid - rauw en krachtig - krijgt interessant gezelschap van melodieuze gitaar-leads en pakkende (tremolo-)riffs. De blasts zijn er echter niet minder om, en in combinatie met de al genoemde vocale aanpak levert dat behoorlijk energieke, soms zelfs agressieve muziek op. Het tempo wordt er overwegend stevig in gehouden, al zijn er meer slepende passages die zorgen voor een atmosferisch, dramatisch effect. En voor de broodnodige afwisseling natuurlijk.

Time To Pass Away straalt als geheel pure negativiteit, slechte vibes, echte duisternis en wanhoop uit. Er wordt dan ook volop aandacht besteed aan dat atmosferische aspect. Luister maar eens naar afsluiter From Consciousness To The Grave, waarin alle genoemde aspecten gecombineerd worden, en zorgen voor een fraaie opbouw en atmosferische climax. Of neem het prachtige (begin van) Constant Mourning Process, waarin de tijd wordt genomen om de sfeer neer te zetten alvorens in razernij los te barsten.

Het doet me goed om te horen dat Dantalion weer de stijlvaste atmosferische (depressieve) black metal laat horen. Dit past het Spaanse gezelschap prima; Time To Pass Away lijkt dan ook met zorg samengesteld. De composities (zeven stuks plus een intro) zitten goed in elkaar, het geluid is eigentijds helder, de instrumentalisten verstaan hun vak. Zo klinkt ervaring - ondanks wat stijlwisselingen in het verleden. Ik denk dat Dantalion een van de sterkere albums in hun bestaan heeft afgeleverd.

J.M. "Naemoth" Villaverde - drums

Brais "Netzja" Barreiro - gitaar

Lago "Sanguinist" Besada - zang

Andrés "Vorgh" Gonzalez - gitaar

"Fontán" - basgitaar