Loading...

Demoralizer - This World Is Suffering

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-11-2022

Tracklist

01. The Stones Of My Tomb
02. Unmarked
03. Silence
04. Alive To Die
05. This World Is Suffering
06. Children Of Armageddon

Demoralizer is ontstaan in 2019 nadat Yuri en Jacco besloten om samen nieuw materiaal te schrijven voor een nieuw death metal project, nadat hun vorige band uiteen was gevallen. Eind 2019 sloot vocalist Reinder zich aan bij de band. Reinder was voorheen drummer bij de death metalband El Chupa Cabre en wilde graag verder als zanger bij een andere band. Zonder enige ervaring als vocalist bleek zijn stemgeluid een goede match met de sound van Demoralizer. In april 2020 voegde drummer Pascal Payens zich bij de band. Pascal had voorheen de nodige ervaring opgedaan bij bands als Vermin, Syncardion, Chainsaw Surgery, en heeft verder meerdere studio projecten uitgebracht.

Begin 2021 werd besloten om een EP op te nemen en uit te brengen. In een ver stadium van de opnames, werd gitarist Yuri in november 2021 ernstig ziek en kreeg de diagnose kanker. Hij is momenteel nog onder behandeling, maar heeft na meerdere operaties alsnog alle gitaar-opnames en de songwriting kunnen afronden. De band is daarom trots dat ze het voor elkaar hebben gekregen om This World Is Suffering af te maken en uit te brengen.

De muziek van Demoralizer bestaat voornamelijk uit moderne death metal met invloeden van (een heel klein beetje) thrash en black metal tot (iets meer) metal- en deathcore. Hierbij is een voorname rol weggelegd voor het modern-virtuoze gitaarspel van (de enige) gitarist Yuri. Ik weet al van zijn video's die hij regelmatig online plaatst dat hij graag laat horen hoe gek hij is op diverse technieken van het gitaarspelen; het doet me hier vooral deugd dat hij zich min of meer weet in te houden door uitstekend te spelen in dienst van de composities. Inhoudelijk vind ik het lastig om instrumentale technieken te benoemen, ik ben zelf immers geen muzikant. Maar dat het allemaal knap in elkaar zit, dat hoor ik heel goed! Belangrijker vind ik de ervaring als metal-liefhebber en -luisteraar, en ben ik heel blij dat Demoralizer daar ook mee bezig is door de technische vaardigheden niet belangrijker te maken dan de beluisterbaarheid voor de argeloze luisteraar.

The Stones Of My Tomb opent wat mij betreft enigszins verrassend, want in een laag tempo. Een atmosferisch intro gaat over in een dreigende maar pakkende riff die heel goed blijft hangen. De vervormde zang past hier goed bij, waarna de tempoversnellingen het nummer goed in gang trekken. Het is toch vooral die catchy gitaarlijn die blijft hangen, en subtiel wordt herhaald in de blast-uitbarsting aan het eind. Daarna is Unmarked een intermezzo, dan wel verbindingsstukje tussen track een en drie. Met Silence barst Demoralizer dan kneiterhard uit in de stijl zoals ik die verwachte: eigentijdse, brute death metal, opgesierd met technische hoogstandjes, en werkelijk retestrak uitgevoerd.

Die lijn wordt doorgetrokken met Alive To Die, dat al als single en video te bewonderen is geweest. Dit nummer heeft bij vlagen wat mij betreft een heerlijke old school groove / thrash metal-vibe, een beetje in de richting van Machine Head. Dat zorgt voor een pakkend element te midden van de verder bruut uitgevoerde, overrompelende death metal. Afsluiter Children Of Armageddon is een treffend slotakkoord, waarin de heren muzikanten helemaal los mogen in al hun bruutheid. De tempowisselingen zijn hier niet van de lucht, en het afwisselende gitaarwerk spettert bijna letterlijk uit de speakertjes. Naar het einde toe krijgen eerst een pakkende groove, en daarna een knetterende blast de overhand, voordat met indringend trommelwerk de track - en daarmee deze EP - echt wordt afgesloten.

Het zal opvallen dat ik titeltrack This World Is Suffering nog niet genoemd heb, en dat is een bewuste keuze, want die laat ik hieronder horen. Ik kom tot de conclusie dat ik me zeer positief heb laten verrassen door deze EP van Demoralizer. De nummers zitten goed in elkaar, luisteren verrassend goed weg, en laten een afgewogen mix horen tussen bruutheid, virtuositeit en beluisterbaarheid. Liefhebbers van eigentijdse death metal mogen Demoralizer zeker eens gaan checken!

Reinder - vocalen

Yuri - gitaren

Jacco - basgitaar

Pascal - drums