Loading...

Diabolical - Eclipse

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-04-2019

Tracklist

1. We Are Diabolical
2. Betrayal
3. Black Sun
4. Failure
5. Inception
6. Hunter
7. Tyranni
8. The Fire Within
9. Requiem

Met Diabolical maakte ik pas kennis ten tijde van hun voorgaande release Umbra, een vier tracks tellende EP uit 2016. Evengoed is deze band al actief sinds 1998, en heeft eerder al vier volledige albums uitgebracht. De laatste daarvan dateert van 2013, dus werd het ook wel weer tijd voor een nieuwe langspeler. Eclipse heet ie, en verscheen in februari van dit jaar.

De muzikale basis is onveranderd gebleven sinds mijn kennismaking: een mengeling van death en black metal, voorzien van symfonische, epische en licht bombastische elementen. Belangrijk daarbij is op dit album het gebruik van een twintig koppen tellend koor, dat de donkere metal daadwerkelijk van meerwaarde voorziet.

Geholpen door een massieve productie wordt het dan wel heel lastig om niet direct de vergelijking te maken met het latere materiaal van Dimmu Borgir. Toch heeft Diabolical bij mij wel een streepje voor op die band: de uitstekende cleane zang; al wordt er daarnaast natuurlijk ook 'gewoon' stevig gebruld. Ook horen we nog dames- en de al genoemde koorzang. Ook zonder zang weet Diabolical te overtuigen, luister maar eens naar het sfeervolle intermezzo Tyranni. Afwisseling alom dus.

Ik vind het vooral prachtig om de voortdurende wisselwerking te horen tussen brute kracht en energie enerzijds, en een pakkende insteek anderzijds. Brute riffs gaan hand in hand met melodieuze gitaarleads; beukende death/black uitbarstingen worden doorkliefd door trage of midtempo sfeerpassages. Waarbij de symfonische toetsenpartijen en het koor dan nog voor epiek en bombast zorgen. Tracks als Black Sun, Hunter en het afsluitende duo The Fire Within en Requiem zijn stiekeme hoogtepuntjes, maar uiteindelijk is het album als geheel een top-plaat.

Het lijkt er op dat Diabolical met elk album weer vooruitgang boekt. En dan vind ik het alleen maar te prijzen dat bandopperhoofd Sverker Widgren en de zijnen er geen haastklus van maken. Kwaliteit boven kwantiteit is hierbij zonder meer van toepassing. Ik heb even gedaan over de review, maar Eclipse komt nog steeds regelmatig voorbij. Ik mag hier graag naar luisteren!

Sverker Widgren - Vocals, Guitars

Carl Stjärnlöv - Guitars, Vocals

Pär Johansson - Drums, Vocals

Dan Darforth - Bass, Vocals