Loading...

Dirkschneider - Arising

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-08-2021

Tracklist

01. Face of A Stranger
02. Every Heart is Burning
03. Where The Angels Fly

Het komt niet vaak voor dat de namen van de betrokkenen alleen al voldoende zijn om de interesse in een nieuw project te wekken. Onder de noemer Dirkschneider & The Old Gang wordt frontman Udo Dirkschneider herenigd met zijn oude Accept-metgezellen Peter Baltes en Stefan Kaufmann. Verder komen we in dit project tegen gitarist Mathias Dieth (UDO) evenals Udo's zoon Sven Dirkschneider op drums, plus zangeres Manuela Bibert. Om een en ander niet nodeloos ingewikkeld te maken plaats ik het nieuwe project simpelweg onder de al bestaande bandnaam Dirkschneider.

Hoewel het nieuwe project muzikaal in de traditie van zijn legendarische voorgangers ligt, werken ze momenteel aan gloednieuwe nummers. De videoclip van het eerste nummer Where The Angels Fly is sinds september 2020 te vinden op YouTube, de tweede video, Face Of A Stranger is op 29 april 2021 op internet verschenen, gevolgd door een derde clip Every Heart Is Burning op 28 mei 2021. Dan zal op 27 augustus 2021 een single met alle drie de nummers verschijnen, op CD, 12" vinyl en digitale download. Waarom zo lang wordt gewacht met het uitbrengen van een verzamel-single met daarop inmiddels drie 'oude' nummers is me niet helemaal duidelijk.

Face Of A Stranger klinkt precies zoals je dat zou kunnen verwachten, want zo zou Accept anno nu kunnen klinken. Denk Balls To The Wall, maar dan nog een stukje gladder, en met (achtergrond-)zangeres. Een schier eindeloos herhalend refreintje, cheesy bijna, maar daarmee stiekem toch nog wel een beetje lekker. Het geluid is redelijk naar het heden getransporteerd, maar ademt wat mij betreft nog altijd wel het old school gedachtegoed.

Ook Every Heart Is Burning is van hetzelfde laken een pak: midtempo, lekker meebrullen met de vuist in de lucht. Het meest verrassende zit 'm opnieuw in de rol voor de zangeres, hier zo'n beetje in duet-vorm. Het is daarmee overduidelijk dat Udo die vocale ondersteuning nodig heeft, want ook op voorgaande releases constateerde ik al dat wat dat betreft het beste er wel af is bij hem. Overigens vind ik de toevoeging van juist een zangeres - die ik verder niet ken - wel een sterke vondst.

Where The Angels Fly is een ballad, en hier blijkt Udo's stem helemaal niet (meer) voor geschikt. Het nummer past op zich prima binnen de klassieke heavy metal-traditie, maar mij doet het helemaal niks. Ik vind het op zich bewonderingswaardig dat Udo zijn rol binnen de metal nog altijd niet op wil geven, zijn loopbaan is ook zeker niet misselijk, maar deze EP overtuigt mij er niet van dat hij nog langer door moet willen. In muzikaal opzicht is dit dertien in een dozijn, degelijk, maar dan ook niet meer dan dat. De fan zal zelf z'n meerwaarde moeten bepalen denk ik.

Udo Dirkschneider - vocals

Peter Baltes - bass guitar

Stefan Kaufmann - guitar

Mathias Dieth - guitar

Sven Dirkschneider - drums

Manuela Bibert - vocals