Loading...

Doro - Strong And Proud

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-08-2016

Tracklist

01. On The Run
02. Save My Soul
03. Raise Your Fist
04. Fear Of The Dark
05. Revenge
06. Earthshaker Rock
07. Without You
08. Rock Till Death
09. Egypt
10. Für Immer
11. Hellbound
12. Balls To The Wall
13. You're My Family
14. All We Are

Strong And Proud is natuurlijk een goed gekozen titel als overzicht voor een vrouw die al zo lang meedraait in het internationale heavy metalcircuit. 30 Years Of Rock And Metal is de subtitel van deze package om de inmiddels 52-jarige zangeres nog maar eens in het zonnetje te zetten. De zelfbenoemde metalqueen Dorothea Pesch begon in 1984 met Warlock aan een wereldverovering die nog altijd niet ten einde lijkt.

De voorbereidingen voor deze viering begonnen in 2013 met een speciaal optreden op Wacken Open Air (waar anders) waar de eerste speciale anniversary show werd gedaan. Er zouden er nog twee volgen in 2014, beiden in Dusseldorf (de stad waar ze vandaan komt): een classic night met een orkest, en een rechttoe rechtaan rock night. Deze drie shows vormen de basis van het pakket Strong And Proud dat nu eindelijk in de winkels ligt. Behalve de 'eenvoudige' live CD (met willekeurig geplukte opnames van alle drie de shows) die we ter review hebben aangeboden gekregen bevat het pakket (drie DVD's of drie Blu-rays) naast die drie shows ook nog een uitgebreide documentaire. Hoewel ik dus slechts beschik over 'audio only' speel ik wel een beetje vals: de Wacken show staat immers al zo'n drie jaar op youtube....

Even over de docu (waar ik een preview van gezien heb), met als titel Behind The Curtain, Inside The Heart Of Doro: Dit is een ruim twee uur durend overzicht van de loopbaan van Doro, dat voornamelijk bestaat uit een interview met de metalqueen zelve. Natuurlijk komen ook de onvermijdelijke 'talking heads' ofwel collegae aan het woord, met als gemeenschappelijk doel de dame in kwestie zo veel mogelijk veren tussen de immer in strak en zwart leer verpakte billetjes te deponeren. Er wordt wat mij betreft terecht met waardering over Doro gesproken; hoe je ook over haar kwaliteiten als zangeres en frontdame mag denken: een carrière als deze verdient op z'n minst respect.

En als we het dan toch over die kwaliteiten hebben, dan nu over naar de muziek. Dan valt me op dat de keuze van de nummers op de CD een beetje een merkwaardige is. Wanneer je toch de beschikking hebt over dertig jaar aan materiaal, vind ik het raar dat er van de veertien tracks maar liefst drie covers zijn. Zeker wanneer je bedenkt dat dit een release is om een eigen carrière te bewieroken. Ik heb sowieso bij Iron Maiden al een schijthekel aan het nummer Fear Of The Dark, moet ik het verdomme hier ook nog eens tegenkomen! Een Accept-cover snap ik tot op zekere hoogte, en ook de ode aan Dio, de grote held van Doro is eigenlijk best logisch (overigens kan ik over de combi Dio-Doro nog wel een eind uitweiden, maar dan wordt het een te lang verhaal). Hoe dan ook: dit hele pakket bevat veel covers, wegens veel gasten tijdens de shows, maar dan vind ik dit te veel voor dit beperkte overzicht op CD.

Ok, genoeg gezeurd. Ik vind het knap dat iemand die al zo lang bezig is, nog altijd met zo veel vuur - niet alleen als special effects, ik bedoel vooral het enthousiasme - op het podium staat. De zangeres is niet constant even goed bij stem, bij vlagen headbangt ze dan ook dat het een lieve lust is, dat dat ten kost gaat van de vocale prestatie neem ik op de koop toe (zoals bijvoorbeeld bij Earthshaker Rock, mijn all-time Warlock-favoriet, waarvan ik blij ben dat die hier in elk geval te horen en te zien is). Ook zingt Doro een stuk lager dan vroeger, dat vind ik alleen maar een verbetering. Verder bieden de nummers wel een goed overzicht van de carrière van de dame in kwestie, al blijft Für Immer een van de zeikerigste nummers die ik ooit gehoord heb. Maar ook dat is een kwestie van smaak natuurlijk.

Conclusie: Ik vond Warlock indertijd een prima band, met album Hellbound (1985) als positieve uitschieter. En of je nou wil of niet, Doro kom je altijd wel weer ergens tegen, ik ben haar loopbaan dan ook min of meer wel blijven volgen, al vond ik haar muzikale koers vaak niet om over naar huis te schrijven. Niettemin heb ik respect voor iemand die het al zo lang volhoudt in het metalcircuit, en eerlijk is eerlijk: dit live-overzicht spettert en bruist aan alle kanten. Gezien de tijd die het heeft geduurd eer deze productie gereleased is geworden, zal er best een en ander aan oppoetswerk voor nodig zijn geweest. Maar dat mag de pret niet drukken: Strong And Proud is en blijft een terechte titel!