Loading...

Doro - Thriumph and Agony Live

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-09-2021

Tracklist

01. Legacy (Intro)
02. Touch of Evil
03. I Rule the Ruins
04. East meets West
05. Three Minutes Warning
06. Kiss of Death
07. Für Immer
08. Cold Cold World
09. Make Time for Love
10. Metal Tango
11. All we Are

In 1987 verscheen het vierde Warlock-album Thriumph And Agony, dat later ook het laatste album zou blijken te zijn van de band die in 1989 ophield te bestaan. De muziek wordt echter nog jaren in leven gehouden, niet alleen door middel van verzamelaars of live-materiaal, maar ook door boegbeeld Doro, die met de band oder haar eigen naam eigenlijk gewoon doorging waar Warlock stopte. Er verschijnt nog altijd nieuw materiaal van Doro, maar vooral live wordt ijverig geput uit het Warlock-oeuvre. En aldus ontstond ook het idee voor Thriumph And Agony Live.

In 2017 kon het dertigjarig jubileum van Triumph And Agony gevierd worden, hetgeen Doro er toe bracht om tijdens de festival-tour in die zomer dat album in z'n geheel te spelen. Alle tien de tracks van het album komen dus voorbij, plus een intro, alleen dan wel in een andere volgorde. De opnames zijn afkomstig van het Sweden Rock Festival van 8 juni 2017, en nu, ruim vier later, te verkrijgen op de meest uiteenlopende formaten, waaronder digitaal, cassette, vinyl, CD, Blu-ray en ongetwijfeld gelimiteerde uitgaves met bijzondere extraatjes.

Helaas is er niet voor gekozen om het complete concert uit te brengen, maar echt alleen maar de tracks van Triumph And Agony. De toegiften (waaronder True As Steel, en mijn absolute favoriet van vroeger Earthshaker Rock), afkomstig van andere schijven, zijn weg gelaten. Een gemiste kans wat mij betreft, want er is immers ruimte genoeg op de diverse beeld- en geluiddragers. Misschien ligt dat ook wel gewoon aan mij, ik vond indertijd de eerste drie albums een stuk beter.

De verandering van volgorde tijdens het live-optreden begrijp ik op zich wel. Afsluiten met de kraker All We Are - oorspronkelijk de album-opener - is natuurlijk heel slim, terwijl de schizofrene (want voornamelijk Duitstalig met een Engelse zin in het refrein, en zelfs 1 Spaanstalig zinnetje er in) ballade Für Immer nu kunstig in het midden verwerkt is. Ik vind die laatste overigens tot op de dag van vandaag een vreselijk nummer. Daarentegen gaan tracks als Touch Of Evil (hier de opener), Eats Meets West, Kiss Of Death of Make Time For Love er in een live-situatie prima in.

Hoewel ik slechts beschik over het audio-materiaal, is er uiteraard online ook best beeldmateriaal van het betreffende optreden te vinden. En dan valt op dat er naast de vaste Doro-band nog een extra gitarist op het podium staat. Voor deze speciale gelegenheid doet ook Tommy Bolan mee, de gitarist die indertijd Triumph And Agony heeft ingespeeld, maar ook de componist is van het intro Legacy dat hier gebruikt is.

Het geluid is zoals je van een festival-optreden kunt verwachten: degelijk, maar niet bijzonder. Band en zangeres vormen een geoliede machine, de uitvoeringen van de diverse nummers zijn dan ook onberispelijk. Er zit duidelijk de sleet op de stem van Doro, maar dat is ook niet vreemd, ze is inmiddels 57. Bovendien past het schuurpapieren geluid natuurlijk prima bij deze old school metal. Verder komen alle cliches voorbij, zoals het aanmoedigen en laten meeschreeuwen van het publiek. Ik verdenk Doro er nog altijd van dat ze haar verschrikkelijke accent opzettelijk inzet; haar Engels zou na bijna veertig jaar internationaal touren en het zingen in die taal toch een stuk vloeiender mogen klinken.

Met deze registratie is op zich weinig mis, al vind ik het qua aantal tracks en speelduur wat karig in deze tijden. De Blu-ray-koper krijgt er nog een docu, en een interview met mevrouw Pesch bij, maar dat is het dan ook wel. Misschien over een paar jaar een fraaie registratie van het veertigjarige jubileum van een van de eerste albums?

Doro Pesch - Vocals

Nick Mitchell - Bass, Vocals

Johnny Dee - Drums, Vocals

Luca Princiotta - Guitars, Vocals

Bas Maas - Guitars, Vocals

Tommy Bolan - Guitars