Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Dying - No Mercy For Us

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-11-2017

Tracklist

01. From Chrysalis To Worm
02. Stop Breathing
03. PU-239
04. Arrival Of Decadence
05. Torturer God
06. Humans
07. Chronicles Of Insanity
08. Throne Of Lies

Dying is afkomstig uit Sevilla, Spanje, en bestaat al sinds om en nabij de eeuwwisseling. In de beginjaren werden wat demo's uitgebracht, waarna (pas) in 2009 een debuutalbum verscheen: Born From Impurity. Die trage werkwijze blijkt exemplarisch, want ook een opvolger zou nog eens een jaar of acht op zich laten wachten. In april van dit jaar verscheen No Mercy For Us. We doen bij WingsOfDeath vrolijk mee aan de treuzelarij, want het komt nu pas tot een bespreking. Overigens had ik voor deze promo nog nooit van Dying gehoord.

Het Spaanse kwintet is grappig genoeg ooit begonnen als thrashband, maar daar is nu nauwelijks nog iets van te horen. Al jaren bekwamen de heren zich in het vervaardigen van de meest brute en smerige death metal. Technisch behoorlijk onderlegd, en ook in productioneel opzicht goed verzorgd, zodat het luistergenot zich volledig kan richten op de kwaliteiten van de muzikanten en hun composities. Dat is nodig ook, want ondanks de lompe insteek gebeurt er van alles in de drukke, maar toch vaardig in elkaar gesleutelde nummers. Opvallende basloopjes, inventieve drumpatroontjes, vinnige riffs en afwisselende vocalen, het maakt allemaal deel uit van het uitgestrekte speelvlak van Dying.

Bruutheid en technische vaardigheden gaan hand in hand, en worden gekoppeld aan lompe grooves en slopende trage en midtempo beukstukken. Luister maar eens naar tracks als Stop Breathing (misschien wel mijn favoriet van het album) en Chronicles Of Insanity, en hoor hoe diverse elementen uit het brede death metal-arsenaal gecombineerd worden. Daarvoor was in opener From Chrysalis To Worm al te horen waar de heren allemaal toe in staat zijn. Ook het ziedende Humans barst uit z'n voegen van de stiekeme hoogstandjes. Qua stijl zou ik de band willen plaatsen als een mix van Amerikaanse bruutheden als Cannibal Corpse of Suffocation, met de groove van Obituary en de intensiteit van een Aborted. Ook de vocalen gaan wel een beetje in de richting van die laatste denk ik zo.

Het is natuurlijk niet nieuw wat Dying ons hier te bieden heeft. De koppeling van vaardige instrumentbeheersing en songwriterschap enerzijds met de meest brute en smerige metal is door de jaren heen al vaker beoefend. Desalniettemin mag Dying zich wat mij betreft meten met de internationale collegae, want No Mercy For Us is echt een sterk album. Aanrader!

Pepe - Guitars

Ángel Gadafi - Vocals

Miguel - Bass

Tony - Drums

Fernando - Guitars