Loading...

Eaters Of The Soil - Eaters of the Soil EP

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-08-2021

Tracklist

1. I - Like a Virus
2. II - Under the Surface
3. III - Dismal
4. IV - Seeing the End Before It Happens

Het zal ook eens niet dat Niels Achtereekte met een 'normaal' of gangbaar muzikaal project voor de dag komt. Next Waste Dimension kondigde al in 2011 het afscheid aan met de belofte dat de deelnemende muzikanten nog van zich zouden laten horen. Niels deed dat met Makaak (kortstondig en / of eenmalig?) in 2016, en komt nu met Eaters Of The Soil - met de gelijknamige of zelfgetitelde EP.

De betreffende EP is geschreven tijdens de corona-pandemie en -lockdown in Utrecht, Nederland. De band kiest voor een niet-traditionele benadering van doom metal door het te laten samensmelten met noise, dark jazz en improvisatie - terwijl het instrumentaal blijft. Hoewel zang afwezig is, verkent de band door het gebruik van gesproken samples de donkere en manipulatieve kant van de menselijke geest. Na de flirts met dance en alternative is het nu dus de beurt aan de bizarre mix van doom-met-blazers. De andere twee muzikanten ken ik eerlijk gezegd niet, maar van Niels kun je dus inderdaad van alles verwachten.

In een kleine 28 minuten word je door Eaters Of The Soil meegenomen doorheen een behoorlijke variëteit aan muzikale invalshoeken; en vooral ook de bijbehorende verschillende sferen. Hoewel doom - zeker qua donkere en dreigende atmosfeer - wel degelijk de lading dekt, moet je hier toch geen metal verwachten. Het klinkt mij eerder in de oren als experimentele jazz-improvisaties, en dan wel zo duister en vies mogelijk. Dissonant ook vaak, met instrumentarium dat maar willekeurig langs en door elkaar heen aan het spelen is. Dat is uiteraard niet zo, maar bij een eerste beluistering kan het wel zo op je overkomen.

Vooral II - Under the Surface is een best bijzondere track, qua invulling dan toch. Ik vind de dreigende lading die er van uit gaat denk ik wel de grootste kracht, hoe ingetogen sommige stukken ook lijken. De vocale samples geven qua sfeer en dreiging zelfs een extra dimensie ten opzichte van 'echte' zang vind ik. Ook III - Dismal lijkt nog best rustig te beginnen, maar de 'achtergrondgeluiden' klinken al best creepy, en wanneer dan de trombone wat meer aanzet voel je de spanning toenemen. Sowieso is bij alle vier de tracks de opbouw uitstekend verzorgd, de nummers zitten echt sterk in elkaar wat dat betreft. Ik denk dat dit ook best interessante muziek zou zijn in combinatie met een spannende of horror-film.

Tja, ik weet eigenlijk niet of metalfans wel zo ruimdenkend zijn om Eaters Of The Soil een kans te geven. Ik mag hier graag naar luisteren, al moet ik er wel voor in de stemming zijn, er de tijd voor nemen. Het is geen makkelijke kost, geen hapklare brok. Deze muziek is avontuurlijk en eigenzinnig. Ik ben echt heel benieuwd of deze EP nog een vervolg gaat krijgen!

Rutger van Driel - Trombone

Stef Brans - Guitar

Niels Achtereekte - Bass, Synths