Loading...

Finntroll - Vredesvävd

Gepost in Reviews door Jenny op 19-09-2020

Tracklist

01. Väktaren
02. Att Döda Med En Sten
03. Ormfolk
04. Gränars Väg
05. Forsen
06. Vid Häxans Härd
07. Myren
08. Stjärnors Mjöd
09. Mask
10. Ylaren

Vorige week kwam een einde aan zeven lange jaren wachten op een nieuw album vol trollenavonturen. Finntroll komt met hun zevende album, Vredesvävd. Het ijskoude trollenbloed stroomt de Finnen klaarblijkelijk nog volop door de aderen, want Vredesvävd is gevuld met een vertrouwde mix van black en folk metal. Met de succesvolle combinatie van black metal riffs en hoempa-ritmes onderscheidt Finntroll zich al sinds de oprichting in 1997 van andere folkmetal (en blackmetal) bands. De teksten zijn altijd wel behoorlijk 'folkig', gezien ze verhalen over een bende trollen die vecht tegen de christenen die hun land binnenvallen.

Vredesvävd betekent geweven van woede. Alle nummers worden gezongen in het Zweeds, zoals we gewend zijn van de punt-orige horde. Het schijnt dat de eerste vocalist tot een Zweeds-talige minderheid in Finland behoorde, en dat het Zweeds na zijn vertrek is aangehouden omdat het wel goed past bij boze trollen. Helaas ben ik die mooie taal niet machtig, maar gelukkig kun je tegenwoordig in een poep en een scheet zinnetjes laten vertalen op het wereldwijde web. Zo kan ik in ieder geval van een paar nummers de titels vertalen.

Väktaren (de bewaker) vormt een rustig en bescheiden intro, maar met het tweede nummer is alle subtiliteit meteen verdwenen en komt de woede bovendrijven: Att Döda Med En Sten (te doden met een steen, daar heb je geen vertaalmachine voor nodig) knalt er lekker in. De rest van het album blijft lekker up-tempo en agressief en via de haard van de heks (Vid Häxans Härd) en een pot mede (Stjärmors Mjöd) reizen we met de bende mee. In Ylaren, het laatste nummer, nemen de mannen wel een beetje gas terug, maar het is zeker geen slap einde.

Vredesvävd is een klassiek Finntroll-album. De mannen doen al ruim twintig jaar hun eigen ding, zonder dat het té voorspelbaar wordt. Echt heel innovatief is dit album niet, maar dat hoeft natuurlijk ook niet altijd.

Voor wie de trol-horde live wil aanschouwen, wat overigens altijd een feestje is: in maart 2021 komen ze voor twee shows naar Nederland. Opwarmen kan perfect met de tien nummers van Vredesvävd.

Tundra - Bass, Vocals

Skrymer - Guitars, Vocals

Trollhorn - Keyboards, Orchestrations, Guitars, Banjo, Mouth harp, Vocals

Routa - Guitars, Vocals

Vreth - Vocals

Virta - Keyboards

MörkÖ - Drums