Loading...

Funeral Chasm - Omniversal Existence

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-10-2021

Tracklist

01. Embellishment of Inception
02. The Truth That Never Was
03. Mesmerising Clarity
04. Extracting the Flesh from the Gods
05. Sunrise Vertigo
06. The Skeleton Secret
07. Astral Reality
08. Through the Eyes of the Joyless [bonus]

Funeral Chasm is in februari 2020 opgericht bij wijze van spontane actie. Morten "Sjaelepest" Lund (ex-Devil, ex-Kaos666) en Danny "Woe" Jönsson (Altar of Oblivion, ex-Woebegone Obscured) zijn al meer dan twintig jaar vrienden en spelen beiden in black metalband Above Ravens. Maar ze hadden zin om te experimenteren met meer atmosferische en langzame muziek, dus het idee voor Funeral Chasm was geboren. De EP I werd gedurende een enkel weekend opgenomen en zou later op tape worden uitgebracht via Old Skull Productions.

Beïnvloed door behoorlijk uiteenlopende bands als Fields of the Nephilim, Sisters of Mercy, Celtic Frost, Burzum, Ved Buens Ende, Thergothon en Vangelis, kwam de band ruim een jaar later met het full length-album Omniversal Existence, met inspiratie uit die verschillende genres en geluiden. De lyrische onderwerpen zijn gebaseerd op Danny Woe's persoonlijke ervaringen met het worstelen met slapeloosheid en daarmee gepaard gaande klachten van depressieve aard. De angsten en problemen die voortkomen uit het omgaan met die ziekte vormen een dankbare voedingsbodem voor de muziek van Funeral Chasm - en wie weet een al even dankbare uitlaatklep.

Omniversal Existence is daarmee een diep, persoonlijk en subliem stukje extreme doom geworden. Het is een introspectieve reflectie, die vol zit met diepgewortelde emotie. En ja, dit onderschrijft mijn al vaker opgeworpen gedachte dat uit menselijk lijden, verdriet of wat voor intense ervaring dan ook, zo veel prachtige muziek voort kan komen, hoe wrang dat ook is. Kort door de bocht: Danny's persoonlijke situatie levert echt meeslepend mooie muziek op, de luisteraar is spekkoper. De basis is funeral doom, de invulling daarvan echter behoorlijk divers, gelijklopend aan de diversiteit aan bands die als invloed zijn aangemerkt.

Ook ik vind Omniversal Existence een heerlijk album om naar te luisteren, juist vanwege de beklemmende sfeer. Het is misschien wat ongemakkelijk, maar de onheilspellende, vervreemdende, aan psychedelica rakende plaatjes die worden voorgeschoteld zijn een lust voor het oor, en voor de geest. Vaak lijkt de muziek onverwacht lichtvoetig, met melodieuze gitaarlijnen, atmosferische toetsen, en een cleane zangstem, maar vergis je niet, onderhuids blijft het onheilspellende borrelen, dat elk moment kan uitbarsten ... of juist niet, om je als luisteraar nog langer in spanning te houden.

Direct vanaf de meeslepende opener Embellishment Of Inception heeft het Deense duo me in de greep, om me pas na het sinistere Astral Reality weer los te laten. The Truth That Never Was laat tremolo-riffs en dubbele basdrums horen, om ook het zwartgeblakerde aspect mee te nemen. Het meest ongemakkelijke, 'vreemde' nummer is denk ik Sunrise Vertigo, dat echt prachtig is qua sfeer. Eng bijna. En daar zit nou net de grootste aantrekkingskracht van deze muziek. Luister, ervaar, en huiver!

Morten Lund - gitaar

Danny Jönsson - zang, bas, drums, toetsen