Loading...

Goatmilker - Exterminate The Holy

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-04-2022

Tracklist

01. Let’s End This
02. Unanswered Prayers
03. Familia Sodomiticum
04. Upon The Cross
05. Behind The Cellardoor 3
06. Just A Carpenter
07. Pathway to Oratory
08. Church Rapaciousness
09. Hang The Priest
10. Watchtowerwhore Abattoir
11. One Left To Kill

Die gekke Joey Veerbeek weet met z'n geitenmelker-project niet van ophouden; en gelukkig maar! De voorgaande twee Goatmilker-albums dateren al weer van even geleden, waarbij er duidelijk progressie zat tussen het eerste en het tweede album. Het is echter al weer bijna vijf jaar geleden dat Swamp Of Desecration verscheen, en ik wist lange tijd niet of deze nog een vervolg zou krijgen. Misschien Joey zelf ook niet, hij was de afgelopen jaren ook best druk met, nou ja, zeg maar, het leven - trouwen, nageslacht, Caedere, je kent het wel. Ik was dan ook best blij toen ik kreeg te horen dat er een nieuwe Goatmilker aankwam.

Een paar dagen geleden verscheen Exterminate The Holy, en het bleek dat deze zelfs bij een label uit zou komen (het Poolse Via Nocturna). Het past geheel in de ontwikkeling die de 'band' Goatmilker doormaakt. Natuurlijk heb ik de voorgaande albums nog 'even' terug geluisterd, en gelezen wat ik daarover schreef, en dan kom ik al heel snel tot de slotsom dat de genoemde progressie zich keihard voorzet. Zowel compositorisch, muzikaal-technisch als in productioneel opzicht heeft Joey / Goatmilker weer flinke stappen gemaakt. Die conclusie geef ik alvast cadeau.

Joey heeft de zaken deze keer ook wat anders aangepakt. Waar hij bij voorgaande albums zo'n beetje alles in z'n eentje deed, is er nu een hele rits aan gasten ingeschakeld. De basis is nog altijd Joey met zijn composities, gitaar- en basspel, en zijn heerlijke putrochel, maar de specialistische hulptroepen tillen het geheel naar een hoger plan. Vooral op de mix- en master-bijdrage van Ronnie Björnström (van Joey's favoriete band Aeon) mag ie erg trots zijn. Ook van Aeon heeft zanger en tekstuele inspiratiebron Tommy Dahlström een potje meegebruld (op het heerlijk lompe Just A Carpenter, vet nummer!). Verder zijn er (even te veel om zo op te noemen) nog wat vocale en gitaarpartijen door vrienden bijgedragen.

Na intro Let's End This word ik direct geconfronteerd met de kneiterharde beukers Unanswered Prayers en Familia Sodomiticum. Vooral het moddervette geluid blaast me zowat omver; samen met de - in mijn oren - inventieve leadgitaar- en baspartijen. Dit is echt hele andere koek dan Goatmilker voorheen liet horen. Ik hoor dynamiek, ik hoor technische hoogstandjes, maar bovenal onderhoudende composities. Zo'n vette breakdown als in Familia Sodomiticum naar het einde toe, lekker hoor. Dat Goatmilker ontsproten is aan de geest van een bassist laat zich eenvoudig verraden. De frivoliteiten op de vier (of zijn het er soms ook meer?) snaren spreken boekdelen, getuige bijvoorbeeld een nummer als Upon The Cross - met ook weer zo'n verwoestend lompe break, deze keer zo'n beetje halverwege de track. Of neem Hang The Priest, damn wat een heerlijk basgitaargeluid.

Grappig vind ik dat het Behind The Cellardoor-verhaal structureel een vervolg krijgt. Gelukkig is er ook even een adempauze middels het intermezzo Pathway To Oratory, dit stukje akoestisch gitaar-getokkel komt voor heel even als geroepen. In thematisch opzicht blijkt dit het intro voor Church Rapaciousness, waarmee weer retesnel en enorm bruut de draad wordt opgepakt. Dit geeft ook even aanleiding om wat dieper in te gaan op de teksten. Grapje. Laat maar, natuurlijk hangt het hier weer van anti-christelijke en blasfemische directheid aan elkaar. De songtitels geven genoeg weg denk ik zo. Ik vind het overigens prachtig om te horen hoe de akoestische gitaar en het klokgelui in het midden van dit nummer weer terug komt. Dat is nou die diepgang waar ik het over had!

Denk nou niet dat Goatmilker soft is geworden, want in de kern is dit nog altijd verschroeiend smerige death metal. Intro en intermezzo daargelaten horen we negen op en top technisch vaardige en monsterlijk brute death metal-tracks. Als extra meerwaarde ten opzichte van de voorgaande albums zijn dit keer alle elementen optimaal uitgewerkt en uitgevoerd. Ideeën hebben is één ding, de gelegenheid en mogelijkheden hebben om deze uit te voeren is de volgende stap. Op Exterminate The Holy komt voor Joey Veerbeek met z'n Goatmilker alles bij elkaar wat mij betreft. Bloed, zweet en tranen - of wat voor uitgestortte lichaamssappen dan ook - zijn beloond met een sterk album!

Joey Veerbeek - Vocals, Guitars, Bass

Niek Boonman - Drum programming