Loading...

Hammer King - Hammer King

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-07-2021

Tracklist

01. Awaken the Thunder
02. Baptized by the Hammer
03. Onward to Victory
04. Hammerschlag
05. Atlantis (Epilogue)
06. We Are the Kingdom
07. Into the Storm
08. Ashes to Ashes
09. In the Name of the Hammer
10. King of Kings
11. Holy (Outro)

Tot mijn grote verbazing duikt de Duitse power metalband Hammer King na drie eenvormige albums via het toch niet zo grote Cruz Del Sur-label, nu opeens op bij Napalm Records. Dat is toch wel een beetje zoiets als een promotie. Heb ik het dan zo verkeerd gezien en is de band echt zo'n topper in het genre? Het zelfgetitelde Hammer King (een nieuw begin nietwaar) mag me overtuigen.

Ik eindigde mijn laatste hammer King-review met de woorden dat we met dat derde album wel bij het sterkste album van de band waren aanbeland, er zat dus echt wel een stijgende lijn in de prestaties van de band. Die lijn wordt wel doorgetrokken eerlijk gezegd. De power metal van de band klinkt steeds minder plat, er wordt door middel van arrangementen en andere toeters en bellen een duidelijke poging gedaan om het magere power metal-geraamte wat meer aankleding te geven.

Het nieuwe titelloze album begint met knallende drums en stevige gitaarriffs op Awaken the Thunder, waarbij frontman en gitarist Titan Fox V toch wel een breder bereik laat horen dan ik op basis van het verleden van hem verwachtte. Baptized by the Hammer borduurt op snelheid lekker op voort, voordat Onward To Victory het tempo wat terug schroeft. Het zal me blijken dat er toch best veel materiaal op Hammer King staat dat in het middentempo of in elk geval trager gespeeld wordt. Juist dat spreekt me minder aan. Atlantis (Epilogue) bijvoorbeeld vind ik behoorlijk slaapverwekkend. Daar staat tegenover dat ik vermoed dat juist die tracks het live heel goed zullen doen dankzij de pakkende insteek en de meebrulbare refreintjes (whoo hoo hoo hoo). Dat geldt zeker ook voor het vlottere Into The Storm, opgevolgd door Ashes To Ashes.

Vooral het nummer Hammerschlag moet het gaan voor Hammer King geloof ik. Het was de eerste video voor het nieuwe album, en voor het nummer zelf werden twee metal-gasten van naam opgeroepen: 'onze eigen' Isaac Delahaye (Epica) speelt hier leadgitaar, terwijl brulboei Gerre (Tankard) een potje mee mag schreeuwen. En ik moet zeggen, Hammerschlag is een enorm krachtig nummer dat goed in elkaar zit, en het live ongetwijfeld heel goed gaat doen. Zeker een van de sterkere nummers van het album. Ook de opzwepende stamper In the Name of the Hammer reken ik daar toe.

Gaandeweg het album betrap ik me er toch op dat ik er niet constant de aandacht bij kan houden, en neemt het kabbel-gehalte wel enigszins toe. Niet alle tracks spreken me even veel aan, of zijn te weinig onderscheidend. De sterkere nummers van Hammer King (het album) zorgen er voor dat ik een positief gevoel en eindoordeel aan het album overhoud. De beloofde groei heeft doorgezet, en ik denk dat Hammer King (de band) het op een festivalweide wel eens heel goed zou kunnen doen. Dat hoor en zie ik wel voor me, op zo'n moment zal ik de band dan ook niet uit de weg gaan. Ben je niet bang voor power metal clichés als donder en bliksem, mannen van staal, epiek en een dosis fantasy, dan kun je Hammer King gerust eens checken.

Titan Fox V - vocals, guitar

Gino Wilde - guitars, vocals

Gladius Thundersword - bass

Dolph Aidan Macallan - drums, vocals