Loading...

Hellvoid - Bass 'N' Roll vol. 1

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-09-2020

Tracklist

01. Więcej
02. Red Desert
03. Groovy Woman
04. Klątwa
05. Czas
06. Head Down
07. Free Man
08. Heartbreaker
09. Electric Love [bonus]
10. Hypnotizer [bonus]
11. Cult Of The Sun [bonus]

Ik maakte in 2015 kennis met Hellvoid middels hun debuut-release, de EP Gloomy Wizard. Ik vond het toen al lastig om Hellvoid in een muzikaal hokje te plaatsen. Zelf noemen ze hun muziek bass 'n' roll. Dat is dan uiteraard vooral gebaseerd op de instrumentale invulling: Hellvoid heeft twee bassisten (en een zanger en drummer) maar geen gitarist. Er is als het ware een 'solobassist' die de rol van de gitaar overneemt, vooral bedoeld om een vet distorted geluid te produceren. Ik hou het qua muziek op een mix van stoner, heavy rock, groove metal, met een wat doomy insteek.

Aanleiding voor dit nieuwe schrijfsel is de eerste langspeler van Hellvoid, die afgelopen zomer verscheen: Bass 'N' Roll vol. 1. Sinds genoemde debuut-EP van 2015 verschenen in 2016 single Superhaze, in 2017 EP Eyes Of The Lucifer (met daarop opvallend korte tracks wat mij betreft, dit even terzijde) en daarna nog een drietal singles. Die laatste drie zijn als bonus op het nieuwe album opgenomen, zodat Bass 'N' Roll vol. 1 een aardig volume meekrijgt. Overigens moet ik het doen zonder ook maar enige begeleidende info. Ook online is info schaars, wanneer je (net als ik) de Poolse taal niet beheerst tenminste.

Dat de muziek van Hellvoid wel loodzware grooves moet opleveren lijkt me een zo goed als inkoppertje. Samen met de bedompte, donkere, wat onheilspellende atmosfeer vind ik dat de aantrekkingskracht van deze muziek. Vijf jaar geleden was mijn voornaamste bezwaar dat de composities nog niet volgroeid genoeg waren, en de band zich te veel op de sound concentreerde. Dat euvel is inmiddels - ervaring komt immers met de jaren - wel verholpen. De ronkende klanken van de basgitaar zijn nu verpakt in herkenbare nummers - het goed opgebouwde Czas lijkt me daar een erg goed voorbeeld van! - met zo af en toe zelfs een pakkende touch.

Grappig genoeg is de in het Pools gezongen opener Więcej - ondanks de handicap van het onverstaanbare van die taal, waarin ook Klątwa en Czas worden gezongen, de rest is in het Engels - een aantrekkelijk swingend nummer, dat, wat dat betreft, de goede toon zet voor het album. Ik zou de grooves hier zelfs bijna dansbaar willen noemen, zonder dat het soft of cheesy wordt hoor, daar hoef je bij Hellvoid geen seconde bang voor te zijn. Luister daarvoor ook maar eens naar Electric Love. Moddervette passages worden afgewisseld met ingetogen sfeerstukken (Head Down bijvoorbeeld) waarin sporadisch wat mysterieuze, psychedelische of zelfs spacy geluiden doorklinken (zoals in de lange versie van Cult Of The Sun - hoor hieronder).

Ik ben blij dat ik Hellvoid, na een eerste aarzeling, een tweede kans heb gegeven. Ondanks het ondefinieerbare karakter van hun Bass 'n' Roll spreken muziek en atmosfeer me behoorlijk aan. Ik denk dat de band het vooral moet hebben van een doomy, stoner-gericht publiek. Ik kan hier zelf in elk geval prima naar luisteren!

Mateusz Karsznia - vocals

Maciej Bardo - bass guitar

Adrian Jegorow - bass guitar

Piotr Wincenty Czacharowski - drums