Loading...

High n' Heavy - V

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-06-2021

Tracklist

01. Cleansed with Blood
02. Gather Flame
03. Power of Arachnid
04. Onward to Oblivion
05. Screaming Moon
06. Rise
07. Death in the Unknown
08. We Will Burn

Uit de diepten van Massachusetts blijft High n' Heavy het vuur brengen. Gevormd in 2014, onder invloed van vooral Black Sabbath vermoed ik zo maar, heeft dit kwartet een formidabele mix samengesteld van smerige rock, heavy blues, groovende stoner, en verpletterende doom in de stijl van de jaren '70 waar de duivel van zou blozen. Ze doen het beter met elk van hun studiowerk en overtreffen het kaliber van de vorige albums. Hun liveshows komen met een energie die het publiek 'met tintelende hersenen en knikkende knieën' achterlaat. Ze hadden het geluk om RPM Fest '19 te spelen en te openen voor bijvoorbeeld The Obsessed.

Ondanks dat High n' Heavy met V hun vijfde album voortbrengt, had ik nog nooit van de band gehoord. Misschien komt dat doordat de eerste drie albums, slechts digitaal en in eigen beheer uitgebracht, buiten de Verenigde Staten nauwelijks gepromoot zijn. Het vierde album Warrior Queen (2019) verscheen via een Europees label (het Italiaanse Electric Valley, dat ook V uitbrengt) zodat ik nu pas kennis maak met deze Amerikaanse muzikale zwaargewichten. Vergelijkingen met voorgaand werk (waarvan ik inmiddels wel een en ander gehoord heb) zal ik dan ook niet maken.

Het fuzz-gedreven begin van opener Cleansed with Blood maakt direct de muzikale bedoelingen van High 'n Heavy duidelijk. De riffs zitten vrijwel constant dichtgeplamuurd met distortion, terwijl het ritme vrij consequent groovend is. Naast het geweld van de vervormde snaren horen we ook nog een drummer die zich graag laat horen, en menig potentieel gaatje vakkundig dichttimmert. Als sfeerverhogend element steekt zo af en toe een koppig orgeltje de kop op; lekker eigenwijs, en vooral atmosferisch ijzersterk. Als slagroom op de taart mag zanger Kris Fortin helemaal los met z'n woeste geschreeuw, dat ondanks de rauwheid verrassend pakkend doorkomt.

U hoort het al, High n' Heavy is een band die musiceert naar mijn hart. Uiteraard enorm schatplichtig aan vooral Black Sabbath, maar ook Pentagram, en in hun kielzog ook iets minder oude bands als Sleep / High On Fire en Electric Wizard, en vooruit Cathedral, put dit Amerikaanse kwartet uit een rijke schat aan smerige fuzzy doom. Een favoriete track heb ik hier niet, wat mij betreft is V gewoon acht keer keihard raak. Van het korte en opzwepende Death in the Unknown, via de deels ingetogen, psychedelische afsluiter We Willl Burn, tot aan slepende en zwoegende beukers (met zo af en toe een verrassende versnelling) als Cleansed With Blood, Power Of Arachnid en Screaming Moon.

De uitermate herkenbare sound is te diep geworteld in de tradities van het genre om van enige vorm van originaliteit te spreken, maar het is juist de combinatie van verschillende elementen die van V een krachtig en zeer genietbaar album maken. High n' Heavy heeft duidelijk stappen gezet ten opzichte van hun eerste albums; ik kijk dus vol verwachting uit naar een vervolg!

Kris Fortin - Vocals

John Steele - Guitars, Keyboards

Michael Dudley - Bass Guitar

Nick Perrone - Drums