Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Howling Giant - Black Hole Space Wizard Part 2

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-09-2017

Tracklist

01. Henry Tate
02. The Pioneer
03. Visions
04. The Forest Speaks
05. Circle of Druids
06. Earth Wizard

De relatieve nieuwkomer Howling Giant meldde zich een jaar geleden met de EP Black Hole Space Wizard Part 1 nadrukkelijk aan het heavy rock-front. Het was hun tweede EP, maar een eerste aanzet tot een een afgemeten, ambitieus concept. Dat krijgt nu een vervolg met - hoe kan het ook anders - Black Hole Space Wizard Part 2.

Daar waar ik deze band tijdens de voorganger nog volmondig een fuzzende en groovende stonerband met spacerock-invloeden noemde, heb ik inmiddels het idee dat Howling Giant inderdaad wat meer heeft ingezet op het spacy karakter, precies zoals ik mijn hoop uitsprak ter afsluiting van het bespreken van deel 1. Ok, de genoemde elementen zijn nog allemaal aanwezig, getuige opener Henry Tate. Instrumentaal, freaky, hypnotiserend, dat omschrijft deze track wel, die daarnaast overigens ook heerlijk flitsend gitaarspel bevat.

Maar ook The Pioneer klinkt redelijk bedwelmend, en neemt de luisteraar mee in een tripperige sfeer. Al is deze muziek strikt genomen dan geen spacerock, deze insteek van heavy rock, of stoner, is toch zodanig psychedelisch van aanpak dat het zweverige aspect volop aan bod komt. Als er dan ook nog eens een langer, slomer, slepend nummer als Visions aan te pas komt is de tripperige sfeer wel compleet wat mij betreft.

Toch voegt Howling Giant hier nog een ander, vrij verrassend element toe aan hun muziek: melodie en pakkendheid. Luister bijvoorbeeld maar eens naar de samenzang in Circle Of Druids (maar ook de lekkere logge afsluiter Earth Wizard), overigens misschien wel mijn favoriet van deze EP; mede daarom. Naast groovend en psychedelisch is deze ronkende rock dus ook nog eens catchy; een onweerstaanbare combinatie natuurlijk!

Ik heb naar aanleiding van deze deel twee ook de voorganger weer een paar keer beluisterd, en concludeer dan dat Howling Giant wel een stapje vooruit heeft gezet op het gebied van songwriting. De nummers hier zijn net wat meer af, en hebben wat meer te bieden dan voorheen. Met name de laatste twee tracks doen terug denken aan lang vervlogen tijden, en doen me zelfs denken aan The Beatles en Pink Floyd, zowel qua pakkendheid als ook een mysterieuze insteek. Ik ben echt enorm benieuwd waar het heen gaat met Howling Giant, ik vind deze EP echt veelbelovend!

Tom Polzine - Guitar, Vocals

Roger Marks - Bass, Vocals

Zach Wheeler - Drums, Vocals

Drew Harakal - Organ, Synths