Loading...

Imperial Triumphant - Alphaville

Gepost in Reviews door Jenny op 11-09-2020

Tracklist

01. Rotted Futures
02. Excelsior
03. City Swine
04. Atomic Age
05. Transmission To Mercury
06. Alphaville
07. The Greater Good
08. Experiment (Voivod Cover)
09. Happy Home (The Residents Cover)

Alphaville. Wie zich afvraagt of WingsOfDeath een uitbreiding van te reviewen genres heeft ondergaan, omdat je net als ik meteen die oorwurm Forever Young in je hoofd hebt: wees gerust. We hebben het nu niet over de band Alphaville, maar over het nieuwe album van de Amerikaanse formatie Imperial Triumphant. De vierde full-length release van het gemaskerde trio brengt ons een behoorlijk avantgardistische mix van jazz en metal. Voor mij een niet zo voor de hand liggende combinatie. Ik denk dat het een gevalletje 'je moet er van houden' is.

Het eerste nummer Rotted Futures deed me kort aan Meshuggah denken, maar die vergelijking gaat al gauw niet meer echt op. De band omschrijft het album zelf als iets dat door de luisteraar langzaam ontrafeld moet worden, een geconcentreerde en uitdagende ervaring. Uitdagend is het zeker! De grunt van vocalist Zachary Ilya Ezrin is diep en niet goed verstaanbaar, wat eigenlijk wel past bij het overweldigend chaotische geluid dat op de luisteraar afgevuurd wordt. Hierdoor kan ik jullie niet vertellen waar de teksten over gaan, ik heb namelijk werkelijk geen idee.

Naamgever van het album, de track Alphaville, is één van de zeven eigen nummers op het album. De track-list wordt aangevuld met twee covers, eentje van Voivod en eentje van The Residents. Die laatste is een avantgarde-pop band uit de jaren '80 van de vorige eeuw. Ik moet het de mannen nageven, ze hebben er een geheel eigen maar toch herkenbare versie van gemaakt, dat geldt zelfs voor de vocalen. Eerlijk gezegd vind ik dit nummer het beste van het album, en ik weet niet of dat nou zo positief is. De cover van Voivod's Experiment is, logischerwijs, experimenteler. Nu valt Voivod wat mij betreft ook in de categorie 'rare muziek' (niet per se negatief bedoeld), maar de hele diepe goregrind-achtige grunt die Zachary hier gebruikt is wel extreem anders dan wat de zanger van Voivod zelf doet. Geen verbetering, vind ik.

Als je een beetje into weird jazz, avantgarde of experimentele metal bent, of als je gewoon heel erg benieuwd bent geworden door deze vage review: ga vooral zelf luisteren. Dit is er écht eentje om zelf te beoordelen.

Zachary Ezrin - Vocals, Guitars, Orchestrations

Steve Blanco - Bass, Keyboards, Vocals

Kenny Grohowski - Drums