Loading...

Katla - Embryo

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-10-2016

Tracklist

01. Horsehead
02. Endless Journey
03. Eat Sleep Die
04. Embryo
05. I'm Your Queen
06. Circles
07. Illusion
08. Collision
09. A Black Slimy Smooth Tongueshaped Form

Katla is een eigenzinnig muzikaal gezelschap afkomstig uit Zweden. De band bestaat sinds 2010 en bracht in 2013 een eerste tweetrack single uit: I Will Hunt You / Foaming Waters. In februari 2014 werd vervolgens de legendarische Silence Records studio's in de donkere bossen van Värmland betrokken met het doel een full length debuut op te gaan nemen. Gedurende een weekendlange opnamesessie en wandeltochten door de onheilspellende bossen kreeg dat album langzaam vorm. Het album werd gemixt in de Cobra Studios door Christian Gabel en de band zelf, met hulp van David Svedmyr. Toen de opnamesessies ten einde waren viel de band uit elkaar en kwamen de opnames op de plank te liggen: de bandleden verhuisden naar het buitenland. Nu is Katla echter terug, en klaar om het met psychedelica doordrenkte debuutalbum die de titel Embryo heeft meegekregen met de wereld te delen.

Zoals gezegd voert psychedelica hier de boventoon, waarbij dit aspect gezelschap krijgt van vooral andere elementen die terugvoeren naar de jaren '70. Zo horen we (Zweedse) folk-invloeden (Circles), krautrock en Hawkwind-achtige spacerock (luister maar eens naar afsluiter A Black Slimy Smooth Tongueshaped Form!) voorbij komen in de overwegend zweverige nummers. Maar het album begint met Horsehead, waarin we naast de spacerock vooral fuzzende en groovende, klassieke stoner voorbij horen komen. Deze opener bevalt me meer dan prima, maar blijkt achteraf niet helemaal representatief voor het bandgeluid van Katla. Dat is namelijk in z'n algemeenheid een stuk minder heavy dan dit, de fuzz en -stoner-invloeden horen we nog maar mondjesmaat terug (I'm Your Queen).

Dat laat hierna Endless Journey (wel met chaotisch klinkende, jam-achtige passage) meteen horen. Samen met - overigens prachtige - luisterliedjes als titelnummer Embryo en bijvoorbeeld Illusion zijn het dit soort meer ingetogen, zweverige tracks waar Katla de nadruk op legt. Hier is ook het psychedelische en aan hippie-sferen herinnerende jaren '60 tijdperk dichtbij. Maar wel altijd met een soort van onheilspellende, duistere ondertoon. Dat laatste wordt gevoed door de voor deze stijl typerende (vrouwelijke) vocalen, die we bij meer retro/occulte bands-met-zangeres (vooral die uit Finland) terug horen. Ook doet deze me wel wat denken aan Farida van The Devil's Blood, waarmee ook de sfeer af en toe wel een beetje overeen komt.

Al met al heb ik wel wat prettige luistermomenten beleefd met deze voor mij nieuwe band. Katla gaat vanwege het overwegend ingetogen karakter niet direct tot mijn persoonlijke favorieten horen. Maar de sfeer spreekt me zeker aan, en ik zal Embryo op een geschikt moment zeker nog wel eens te voorschijn halen voor een luisterbeurt.

Nils

Johan

Lisa

Nilz