Loading...

Kreator - London Apocalypticon - Live At The Roundhouse

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-03-2020

Tracklist

01. The Four Horsemen/Choir Of The Damned
02. Enemy Of God
03. Hail To The Hordes
04. Awakening Of The Gods
05. People Of The Lie
06. Gods Of Violence
07. Satan Is Real
08. Mars Mantra
09. Phantom Antichrist
10. Fallen Brother
11. Flag Of Hate
12. Phobia
13. Hordes Of Chaos
14. The Patriarch
15. Violent Revolution
16. Pleasure To Kill
17. Apocalypticon

Gods Of Violence was in januari 2017 het laatste studio-album van de Duitse thrash-iconen van Kreator. Het kwartet, onder aanvoering van opperhoofd Mille, liet daarop horen nog lang niet uitgeblust te zijn. Er werd dan ook weer uitgebreid getourd (met verder Dimmu Borgir, Hatebreed en Bloodbath), en zelfs een optreden uitverkoren om als achtergrond te dienen voor een live-registratie: London Apocalypticon - Live At The Roundhouse.

Op 16 december 2018 deed de tour The Roundhouse in Londen aan, deze legendarische lokatie werd gekozen om de avond uitgebreid vast te leggen. Al dan niet toevallig was dit ook de laatste show van de tour. London Apocalypticon - Live At The Roundhouse verschijnt dan ook in uiteenlopende formaten, zowel digitaal via de bekende kanalen, als fysiek in diverse formats. Uit die laatste categorie kun je kiezen uit alleen audio met de CD en vinyl in verschillende kleuren, qua beeldmateriaal is er de blu-ray in diverse combinaties. Ik baseer me hier voornamelijk op de audio-versie die ik tot mijn beschikking heb, en de diverse video-clips die online te vinden zijn.

Met enerzijds vijf nummers van de laatste plaat (Hail To The Hordes, Gods Of Violence, Satan Is Real, Fallen Brother en intro Apocalypticon; hier als afsluiter) en anderzijds tracks die terug gaan tot het prille begin (bijvoorbeeld het onvermijdelijke Flag Of Hate van debuutalbum Endless Pain (1985) en Pleasure To Kill (1986) van het gelijknamige tweede album) kun je gerust stellen dat er sprake is van een uitgekiend overzicht van een langjarige loopbaan. Al zal er altijd wel iemand blijven zeuren dat zijn of haar favoriete nummer er niet op staat.

Wat voor deze registratie spreekt, is dat het een integraal opgenomen optreden betreft, dus geen knip- en plakwerk met een rare volgorde of stukjes van andere shows. Dat betekent dat je ook wordt getrakteerd op aan- en afkondigingen, de ene keer plichtmatig, de andere keer wat spitsvondiger. Ervaring kan de band, vooral frontman Mille natuurlijk, niet ontzegd worden. Ik ben er zelf wel blij mee dat de beeldvoering redelijk klassiek gehouden is, dus geen flitsende, nerveuze montage, maar eenvoudig, rustig, zodat alles goed te volgen is. Dat geldt ook voor het geluid, de productie heeft gezorgd voor goede verhoudingen, waardoor elk instrument op de juiste momenten naar voren komt. Daarnaast is het publiek op bescheiden geluidsniveau ingemixt, ook wel zo prettig.

Wat me verder vooral opvalt is de energie die zowel de band als het optreden uitstralen. Ondanks dat de heren wat statisch op het podium staan vind ik de gedrevenheid er wel vanaf stralen, de felle thrash vraagt daar natuurlijk ook wel om. Wat mij betreft komt Kreator voor zo'n "ouwelullenband" nog goed uit de verf. Ook het publiek is zichtbaar lekker op dreef, dat helpt natuurlijk ook wel. Al met al is er dus weinig mis met deze live-registratie, Kreator maakt de status hiermee wel waar. London Apocalypticon - Live At The Roundhouse is echt een must-have voor de fans!

Mille Petrozza - zang, gitaar

Sami Yli-Sirniö - gitaar

Christian “Speesy” Giesler - bas

Jürgen “Ventor” Reil - drums