Loading...

Lumberhead - Erase

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-03-2022

Tracklist

01. The Same
02. Thousand Suns
03. D-Fens
04. House Of Terror

Van Lumberhead had ik tot voor kort nog nooit gehoord. De Duitse band bestaat al sinds 2014 en heeft tot nu toe EP Woodcutting Madness (2015) en langspeler Lumberhead (2019) in de bagage. Recentelijk verscheen een nieuwe EP, Erase, die grappig genoeg via een Amerikaanse promotor op mijn pad kwam.

Hoewel Lumberhead dus uit Duitsland komt, spelen ze van die typisch Amerikaans klinkende "southern groove metal". Inderdaad, Pantera en consorten, daar mag je aan denken. De eerste track The Same maakt dat ondubbelzinnig duidelijk wat mij betreft, samen met D-Fens. Maar Lumberhead is meer dan dat, want naast de genoemde invloed is ook een volvette stoner-groove niet te ontkennen.

Zo zijn op Thousand Suns en D-Fens naast invloeden van bijvoorbeeld Down en Black Label Society, ook die van Kyuss en aanverwanten te herkennen. Naast de korrelige vocalen en de zeer gedreven ritmesectie drijft het gitaargeluid met regelmaat op de moerassige ondergrond die zo kenmerkend is voor deze stijl. Bij vlagen wordt deze dan ingeruild voor meer stoffige woestijn-achtige gronden, inderdaad een verwijzing naar de "desert-sound" stoner. Zeker wanneer het tempo wat omhoog gaat, zoals in afsluiter House Of Terror, is die stoner-vibe onmiskenbaar aanwezig.

De originaliteitsprijs gaat Lumberhead met hun loodzware klanken niet winnen, maar Erase luistert wel verdomd lekker weg. Ik heb voor de gelegenheid ook hun zelfgetitelde album eens beluisterd, en ik moet eerlijk zeggen dat het geluid op hun nieuwste EP me een stuk beter bevalt. Minder 'southern' en vooral een stuk vetter qua geluid en productie. Wat mij betreft dendert de band door op de ingeslagen weg.

Theo - Bass

Olli - Drums

Peter Bucks - Guitars

Richard Gamnitzer - Vocals