Loading...

Masada - Hideous Rot

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-09-2013

Tracklist

01. Hideous Cerebral Pulp
02. Fluteotherapy
03. Exist To Rot
04. Suffer Mental Decay
05. Toxic Unreality

Deze Masada, er zijn er meer van, is een Amerikaanse (uit Philadelphia afkomstige) death metalband sinds 2008. Opgericht door gitarist Chris Milewski in een streven om iets eigens te brengen in de overvolle death metal scene. De band debuteerde in 2011 met single Suffer Mental Decay, waarvan de twee nummers (Suffer Mental Decay en Toxic Unreality) ook weer terug te vinden zijn op de huidige EP van de band, Hideous Rot.

Na die eerste single slonk het oorspronkelijke kwartet tot een duo, waarbij Milewski naast de gitaar ook de bas voor z'n rekening neemt, en zanger Cazz Grant zijn oorspronkelijke job als drummer weer oppakt. Als duo wordt een nieuwe EP opgenomen, Hideous Rot, met drie nieuwe nummers. Samen met de vorige single verschijnt de vijftrack EP als MCD via Deathgasm Records; Blood Harvest, daar zijn ze weer, neemt de vinyl-release voor z'n rekening.

Het streven van Milewski om een eigen benadering van death metal te produceren lijkt redelijk te zijn gelukt. Opener Hideous Cerebral Pulp laat horen dat Masada zeker niet voorbij gaat aan de klassieke manier van het beoefenen van deze sport, want dit is een rechttoe rechtaan old school death metal beuker. Lekker bulderend en diep grommend, heel basaal, donker en smerig. Ok, wel wat aparte ritmes, maar daarin schuilt nog niet echt het bijzondere. De verrassing zit 'm dan ook in het vervolg.

Fluteotherapy (what's in a name) klinkt mij in de oren als een bevallingsritueel, of een hele slechte sextherapie, ik weet nog altijd niet welke van de twee. Gehijg en fluitgeluiden (gastbijdrage van Black Widow's Clive Jones) worden afgewisseld met gefluister en opgewonden gekreun, waarbij de fluit de emotie van de menselijke geluiden lijkt te volgen en/of te ondersteunen. Schiet mij maar lek, geen idee wat dit met al dan niet experimentele metal te maken heeft?!

Exist To Rot gaat dan (gelukkig) in eerste instantie weer gewoon verder waar het eerste nummer gebleven was. Zij het dat dit nummer wat minder recht door zee klinkt. Verrassende wendingen en wisselingen in tempo maken van dit nummer toch wel iets bijzonders, hier horen we dan wel het ware experimentele karakter van de muziek. Of je dit als luisteraar trekt is weer een heel ander verhaal, maar we worden in elk geval niet meer verrast door die rare fratsen.

De twee oudere nummers hebben ook elk voor zich wel een net wat afwijkende touch. Suffer Mental Decay is zelfs op een grappige manier melodieus en swingend op een gegeven moment. Ook Toxic Unreality laat zeker geen standaard death metal horen, maar bevat freakerig, jazzy gepiel aan het begin, naast de vertrouwde old school death elementen. Aparte breaks en tempo's blijven het nummer beheersen.

Het geluid, zeker van de laatste twee nummers, is wat dun. Dat had gerust wat voller, pompender gemogen, zeker waar het het snaregeluid en de gitaren betreft. Ik vind het wel heerlijk hoe het basgeluid in deze muziek naar voren komt, dat is een pluspunt. Tsja, verder moet deze muziek je liggen, de basis is old school death, waar door middel van breaks en tempowisselingen een heel eigen draai aan gegeven wordt. En dat valt natuurlijk te prijzen. Bands als Death en Pestilence hebben zich in het verleden ook aan dit soort experimenten gewaagd, maar aan dat niveau mag Masada voorlopig nog niet eens denken. En wat Fluteotherapy hier te zoeken heeft weet ik nog steeds niet.

Chris Milewski - Guitars, Bass

Cazz "The Black Lourde of Crucifixion" Grant - Vocals, Drums

Clive Jones - Fluteotherapist