Loading...

Necrosic - Putrid Decimation

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-04-2016

Tracklist

01. Vomit Transmutation
02. Spawn of Radiation
03. Squirming in Your Guts
04. My Casket Drains

Necrosic is een nieuwe naam aan het Amerikaanse death metal-firmament. Een nieuwe band, opgericht in 2013, die wel bestaat uit muzikanten die elders al wat sporen verdiend hebben. Meest in het oog springende naam is ongetwijfeld die van Eric Cutler, inderdaad: de gitarist die het legendarische Autopsy mede heeft opgericht en daar ook vandaag de dag nog deel van uitmaakt. Met Necrosic wordt verder geborduurd op het roemruchte geluid van die band; EP Putrid Decimation is het eerste wapenfeit.

Te beginnen met de hectische opening van Vomit Transmutation, bevestigt Cutler duidelijk dat hij nog niets van zijn glans verloren heeft als het gaat om zijn vermogen om een aantal van de meest memorabele death metal gitaar riffs te schrijven of uit te voeren. Deze opener - maar ook even later Squirming In Your Guts - zijn goede voorbeelden van hoe effectief een goed geschreven, onder de vier minuten durend nummer kan zijn. Het bevat werkelijk alle elementen van de licht-progressieve, ultra-smerige death metalstijl zoals we die kennen van Autopsy en uiteraard ook Death.

Van Spawn of Radiation en vooral afsluiter My Casket Drains zullen de liefhebbers ook zeker smullen. We horen verschillende tempowisselingen (ook heerlijk smerige, slepende doompassages), vernuftige gitaar-harmonieën, en leads die zo lijken weggelopen uit de periode rond 1990. Naast genoemde Amerikaanse bands doet deze muziek me ook wel wat aan Bolt Thrower denken, rond die tijd natuurlijk ook wel een voorloper als het om ranzig klinkende death metal ging. Tel hierbij op de als doodsgereutel klinkende vocalen, en je hebt het plaatje wel compleet.

Bij mij roept deze EP dan ook eigenlijk maar een vraag op: kan Cutler zijn (compositorische) ei niet kwijt binnen Autopsy? Want waarom zou je anders een band oprichten die eigenlijk gewoon precies hetzelfde doet. Begrijp me goed: Putrid Decimation is het aanhoren meer dan waard, maar ik begrijp de bedoeling achter Necrosic niet helemaal.

Erika Osterhout - Bass

Charlie Koryn - Drums

Sean McGrath - Vocals

Christian La Rocca - Guitar

Eric Cutler - Guitar