Loading...

Nekromant - Snakes & Liars

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-06-2017

Tracklist

1. Stoned to Death, Doomed to Die
2. Funeral Worship
3. Black Velvet
4. Ashes & Rain
5. Inside Yourself
6. Mardröm
7. Never Saved
8. Snakes & Liars
9. Spelmannen

Nekromant lijkt een nieuwe band, maar is dat zeker niet. Eerder heb ik hier het Zweedse Serpent voorgesteld, naar aanleiding van hun album Nekromant. Waarmee direct de nieuwe bandnaam verklaard is. Hetzelfde trio muzikanten besloot de naam te veranderen van Serpent naar Nekromant, omdat er in Zweden al wel meer Serpenten rondkronkelen. Welnu, die band dus komt deze maand met een nieuw album: Snakes & Liars.

Behalve aan de deelnemende muzikanten is ook aan de muzikale invalshoeken niets veranderd sinds de vorige bandnaam. Ook Nekromant maakt een op old school heavy metal gebaseerde mix van doom metal met heavy rock / stoner, met hints naar zowel de donkere kant van de NWOBHM als naar Candlemass. Maar ook nog oudere invloeden als Black Sabbath en Pentagram worden niet geschuwd.

Een heel goed voorbeeld van waar deze band in muzikaal opzicht voor staat, en ook een van mijn favorieten van het album, is het trage Funeral Worship. Slepend, traag, dreigend, met die niet uit te leggen old school vibe. Heerlijk! Maar ook in wat vlottere of meer afwisselende stukken - opener Stoned to Death, Doomed to Die en Black Velvet bijvoorbeeld - overtuigt het drietal met pakkende composities. Al overdrijven ze wel een beetje met het wel heel korte (en snelle, en groovende) titelnummer Snakes & Liars.

Weer een andere kant horen we met het bluesy, bijna ballad-achtige Ashes & Rain, een gevoelig nummer, met een prachtige opbouw en climax naar het einde toe. Ik snap de keuze voor deze track als single van het album uitstekend. Ook afsluiter Spelmannen - een cover van een mij onbekende artiest, ik vermoed een soort traditional - kunnen we daar toe rekenen.

Maar het liefst hoor ik Nekromant toch in de iets meer slepende, en dreigende stukken (zoals Never Saved bijvoorbeeld). Ik denk dat Nekromant op z'n best is waar de beide klassieke elementen doom en metal elkaar tegenkomen. Aangedikt met een vette portie groove (Inside Yourself) levert dat voor mij de meest aantrekkelijke, af en toe zelfs pakkende muziek op. De old school feel doet de rest, want deze muziek is verre van eigentijds.

Adam Lundqvist - Guitars

Mattias Ottosson - Bass, Vocals

Joakim Olsson - Drums