Loading...

Serpent - Nekromant

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-05-2016

Tracklist

1. Hounds Of Hell
2. Doom On You
3. Feverdream
4. Demon On Our Side
5. Hey You
6. Praying For A Curse
7. Leaving The World
8. This Is My Time
9. Master Of Ceremony

Serpent, verdorie, weer zo'n verwarrende naam, daar zijn/waren er wel meer van: alleen in Zweden al drie! Deze versie is in 2011 in Zweden opgericht door bassist en zanger Mattias Ottosson en gitarist Adam Lundqvist. Het doel dat de heren zich oorspronkelijk hadden gesteld was niet zo moeilijk; ze waren namelijk de nieuwerwetse scene en de retro-hipsters wel een beetje beu, en gingen ouderwets aan het jammen. En ok, daar een beetje bij drinken....

Het muzikale doel was - en is nog steeds - om harde rock te gaan spelen, met monsterlijk zware beats, gebaseerd op blues. Hoewel de oorspronkelijke sessies leidden tot een EP (Black Magick, 2012) en een volledig album (Slaves Of Baylon, 2013) duurde het tot het toetreden van drummer Jocke Olsson voordat Serpent z'n huidige vorm en geluid kreeg. Met zijn achtergrond uit de heavy metal voegde hij nog een extra dimensie toe aan het bandgeluid. En bovendien kon er nu ook worden opgetreden!

In het voorjaar van 2015 dook het trio de studio in, samen met de hun vertrouwde sound engineer Charlie, om er een aantal dagen later weer uit te komen met de basis voor wat album Nekromant zou gaan worden. Het is een verzameling geworden van de krachtigste nummers die de band tot dan toe had geschreven. Er werd samenwerking gezocht met een label, en gevonden in Transubstans Records. Deze heeft in december van het vorig jaar het album uitgebracht.

Allereerst vind ik Nekromant heerlijk old-school naturel klinken. De achtergrond van de jamsessies waaruit de nummers ontstaan zijn, en de non-nonsense houding van de bandleden komt hierin duidelijk naar voren. Wat me vervolgens opvalt is dat er op de muziek van Serpent niet een eenduidig labeltje te plakken is. De basis ligt ergens in de bluesy hardrock, maar er zijn ook invloeden van doom (opener Hounds Of Hell), groovende stoner, en klassieke heavy metal (Praying For A Curse) te horen. Dat betekent zowel trage, slepende stukken als ook uptempo, opzwepende nummers, voorzien van de nodige flitsende gitaarsolo's. De zang is een hoge, cleane, wat geknepen stem, die je gerust in de richting van de vroegere Ozzy mag zoeken.

Dit alles wordt door Serpent vakkundig tot een log en zwaar stukje muziek gekneed, dat ik graag mag horen. Deze muziek is goudeerlijk, en gemaakt door echte liefhebbers. Niet alleen de spelvreugde, maar ook het respect voor de grondleggers van de heavy muzieksoorten (Black Sabbath, Pentagram) is er zeker aan af te horen. De muziek bevat door het samensmelten van de verschillende stijlen meer dan genoeg variatie, zodat het album heerlijk wegluistert. Sowieso zijn de meeste nummers best pakkend, zonder dat het cheesy wordt. De rauwe randjes zijn zeker niet weggemoffeld, integendeel zelfs!

Mijn favoriete nummers zijn Feverdream, afsluiter Master Of Ceremony en vooral Hey You! Maar eigenlijk staan er wat mij betreft helemaal geen slechte nummers op Nekromant. Ik raad het album dan ook zeker aan de liefhebbers van eerlijke, oorspronkelijke en ook swingende heavy rock aan. Ik heb uit vertrouwde bron vernomen dat de band in september door Europa gaat touren, en ik hoop dus op een of meerdere Nederlandse data. Want ik verwacht dat deze muziek live van alle kanten gaat spetteren en knallen!

Adam Lundqvist - Guitars

Mattias Ottosson - Bass, Vocals

Joakim Olsson - Drums