Loading...

Oldd Wvrms - Codex Tenebris

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-04-2019

Tracklist

01. Ténèbres
02. A l'or, aux ombres et aux abîmes
03. Misère & Corde
04. La vallée des tombes
05. Fléau est son âme

Ik maakte in 2016 kennis met de Belgische band Oldd Wvrms, middels hun album Ignobilis, waar ik behoorlijk enthousiast over was. Daar heeft de band eerder dit jaar een opvolger van uitgebracht: Codex Tenebris. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt.

Opnieuw word ik getrakteerd op intrigerende composities van bovengemiddelde lengte. Waren het er op Ignobilis nog vier, nu zijn het er vijf, waardoor het nieuwe album meteen ook bijna een kwartier langer duurt. Qua thematiek (hekserij, rituelen) en muzikale insteek lijkt er op het eerste gehoor weinig veranderd. De mix van invloeden uit death en doom metal, sludge en post-rock/-metal moet het nog steeds hebben van de beklemmende, onheilspellende atmosfeer.

Het trio weet nog altijd ruimschoots te variëren en te boeien, zang wordt nog steeds niet gemist. Door middel van hypnotiserende grooves wordt je bijna als in trance gebracht, waarbij de kracht van de herhaling onverbiddelijk aanwezig is. Maar natuurlijk laten de muzikanten het nooit zo ver komen dat je echt weg dreigt te zakken. Daarvoor beheerst het drietal de kracht van dynamiek veel te goed. Op precies het juiste moment wordt een subtiele break geplaatst of van tempo gewisseld, om daarna in een iets gewijzigde cadans weer verder te spelen.

Zo lijkt het alsof Oldd Wvrms met weinig middelen - de muziek klinkt vrij basaal, zonder al te nadrukkelijk toegevoegde effecten - een optimaal resultaat weet te bereiken. Vooral wordt niet constant de zwaarder-dan-zwaar troefkaart getrokken, ook in minder overdonderende passages weet de band te boeien door middel van mysterieuze, bezwerende klanken. Zo wisselen sprookjesachtige taferelen en beklemmend duister elkaar op een knappe, en vooral verrukkelijke wijze af.

Het enige stemgeluid dat je te horen krijgt is de afsluitende vocale sample van het machtige slotakkoord dat Fléau est son âme (gesel is zijn ziel) heet. Hier wordt alles uit de kast getrokken om een zo zwaarmoedig mogelijke sfeer neer te zetten, hetgeen wat mij betreft ook helemaal gelukt is. Oldd Wvrms is geen band die je overrompelt of helemaal omver blaast; deze band moet het hebben van het schilderen van fraaie plaatjes, en is daar wat mij betreft ook goed in. Je zou kunnen zeggen dat de muziek van Oldd Wvrms overdondert in schoonheid.

Ben - gitaar

Cho - drums

Oli - bas