Loading...

Piledriver - Rockwall

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-11-2018

Tracklist

01. Stomp
02. Agitators
03. One for the Rock
04. Rockwall
05. Waitin'
06. Farewell
07. For Freedom and Friends
08. Julia
09. Draw the Line
10. Nazareth
11. Sparks
12. Rockers Rollin' [Status Quo cover]
13. Little Latin Lover

Al meer dan twintig jaar zijn verstreken sinds Piledriver werd opgericht door de gitaristen Michael Sommerhoff en Peter Wagner, die kennismaakten met rockmuziek door de klassieke bands van de jaren '70 en '80 - zoals AC/DC, Deep Purple, UFO, Van Halen en natuurlijk - Status Quo, om enkele van hun belangrijkste invloedsfactoren te noemen. Oorspronkelijk opgericht als een Status Quo-Tribute Band begon Piledriver met de intentie om niet alleen de "Real Status Quo" uit de jaren zeventig te behouden, maar ook voort te zetten.

Terwijl de jaren verstreken, speelde de band talloze optredens door heel Europa en wist ze een trouwe aanhang te krijgen. Uiteindelijk werd Piledriver (nog altijd als coverband) een begrip in de klassieke rockscene. Vervolgens brachten ze ook een paar cd's uit die voornamelijk origineel zelfgeschreven materiaal bevatten, op deze manier vergaarde de band ook z'n huidige bestaansrecht.

In 2015 werd de band getekend door Rockwall Records, een Duits classic rock label. Eerder verscheen al het album Brothers In Boogie, maar het meest recente album met de titel Rockwall zegt natuurlijk alles: Piledriver legt zich er op toe de klassieke rockmuziek van de jaren '70 naar het heden te slepen. Ondanks dat ze nu coverband af zijn, vind ik zelf toch vooral dat ze andere bands, beter gezegd de bekende namen (vooral Deep Purple en AC/DC hoor ik in de muziek terug), simpelweg naspelen. Ik durf wel te stellen dat er geen originele noot muziek op Rockwall staat. Een oprecht eerbetoon, ongetwijfeld, en strak en energiek gespeeld, ook dat, maar zonder ook maar een greintje eigen inbreng.

Rockwall is een mix van melodieuze uptempo rockers, en enkele rustigere, meer poppy nummers (Sparks) en uiteraard mag een cover van Status Quo (Rockers Rollin') niet ontbreken. Titelnummer Rockwall laat bij uitstek horen dat ook de teksten niet bepaald hoogstaand te noemen zijn. Het is een album dat vakkundig door Stefan Kaufmann (Accept, UDO) is geproduceerd (en ook ingedrumd geloof ik) zodat het in elk geval klinkt als klok. Hoe leuk en enthousiast het allemaal ook voorbij komt, mij doet het niet zo veel. Al kan ik me wel voorstellen dat de liefhebber van klassieke hardrock er prima mee uit de voeten kan.

Michael Sommerhoff - guitars, vocals

Peter Wagner - guitars, vocals

Stefan Kaufmann - drums, vocals

Rudi Peeters - keyboards, vocals

Marc Hermann - bass