Loading...

Power Trip - Opening Fire: 2008-2014

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-12-2018

Tracklist

01. Divine Apprehension
02. Suffer No Fool
03. Brainwave [Prong cover]
04. This World (2014)
05. Hammer Of Doubt (2010)
06. Armageddon Blues
07. Lake Of Fire
08. The Evil Beat
09. Acid
10. Questions
11. Vultures

Opening Fire: 2008-2014 is bedoeld als Power Trip's viering van hun tiende verjaardag als band. Na de digitale release eerder dit jaar presenteert Dark Operative nu de langverwachte CD en vinylversies van Power Trip's Opening Fire: 2008-2014. Het betreft hier een verzameling van de vroegste non-album tracks van de band, waaronder tracks van de self-titled EP uit 2011, de single This World van The Extermination Vol: II LP-compilatie op Flatspot Records, de Hammer of Doubt 2010-versie van America's Hardcore LP-compilatie op Triple B Records, en het geheel van The Armageddon Blues Sessions (2009). Alle nummers zijn hier geremasterd door Arthur Rizk, indertijd de producer van de band, en de release wordt afgemaakt met de gebruikelijke plaatjes, in dit geval van de hand van illustrator Matt Stikker.

De band was en is een graag geziene gast op de internationale podia. In thuisland Verenigde Staten werd al getourd met Danzig, The Black Dahlia Murder, Ghoul en anderen. Ook in Europa brak de band door met het tweede album Nightmare Logic (2017, opvolger van debuut Manifest Decimation uit 2013). Dat leidt er toe dat Power Trip komende zomer te zien - en uiteraard ook te horen is - op menig aansprekend festival, zoals bijvoorbeeld Fortarock in ons eigen Nederland, het dubbelfestival Rock Am Ring/Rock In Park in Duitsland, en op Graspop bij onze zuiderburen.

Wat de toeschouwer daar te horen gaat krijgen is de ouderwetse thrash metal/hardcore crossover, zoals die in het verloop van de jaren '80 de kop opstak. Vergelijkingen zijn er voldoende te bedenken, zowel uit het verleden als ook het heden, maar Power Trip gooit zelf al de eigen glazen in door in opener Divine Apprehension direct een vette knipoog te geven naar Slayer's Reign In Blood. Sowieso grossiert de band in riffs waarvan je denkt: waar heb ik die eerder gehoord? Niet dat Power Trip bands of nummers blindelings kopieert, maar de muzikale invloeden liggen er wel erg dik bovenop.

Power Trip laat relatief weinig melodie horen, maar moet het hebben van tempo en energie, al is een portie groove ook met regelmaat aanwezig. Een hint daarvoor is de cover van Prong's Brainwave (van Prove You Wrong uit 1991). Nou ja, echt gas terug nemen doet de band maar zelden, en op de momenten dat dat wel gedaan wordt klinkt de muziek nog altijd as midtempo hardcore met thrash-riffs (The Evil Beat). Voor de old school liefhebber - ik reken mezelf er ook toe - zal dit een feest der herkenning zijn. Ik verveel me dan ook geen moment met deze compilatie, en kijk er naar uit om ze op een van de zomerse festivals te zien!

Chris Whetzel - Bass

Nick Stewart - Guitars

Blake "Rossover" Ibanez - Guitars

Riley Gale - Vocals

Chris Ulsh - Drums (Tracks 1-4)

Marcus Johnson - Drums (Tracks 6-11)