Loading...

Prayers Of Sanity - Doctrine of Misanthropy

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-10-2021

Tracklist

01. Doctrine Of Misanthropy
02. Sons Of Royal Blood
03. Hide Your Hate
04. Abomination
05. V
06. We Are Built To Suffer
07. Path Of Sin
08. Destination: Hell

De Portugese thrash metalband Prayers Of Sanity is ontstaan in 2007, en bracht sindsdien drie albums uit: Religion Blindness (2009), Confrontations (2012) en Face of the Unknown in 2017. Die laatste was mijn - aangename! - kennismaking met dit gezelschap. Ruim vier jaar later is de opvolger op onze burelen aanbeland: Doctrine Of Misanthropy.

De nadruk van deze muziek ligt op de snelle en ouderwetse thrash-metal-aanval, inderdaad, de herleving uit de jaren '80 zoals die tegenwoordig behoorlijk springlevend is. De invloeden van gekende namen als Exodus, Nuclear Assault en Testament laten zich prima vergezellen door de rauwe intensiteit van punk en hardcore - dat geluid van die klapperende basgitaar is niet te versmaden! Meer nog dan voorheen past ook het eveneens jaren '80-labeltje crossover op deze muziek. Het is vooral het opgefokte karakter dat daar toe leid.

Weliswaar is het geen hogere wiskunde dat we hier krijgen voorgeschoteld, maar Prayers Of Sanity denkt echt wel na over de opbouw van hun nummers en het album als geheel. Na verrukkelijk opzwepende tracks als de opener en titelnummer Doctrine Of Misanthropy, Sons Of Royal Blood en Abomination, markeert V het midden van het album en dient als een klein intermezzo dat je als luisteraar een pauze geeft om op adem te komen en de gedachten te heroriënteren. Hide Your Hate was daar tussendoor al een interessante midtempo groovende beuker - lekker voor de afwisseling.

Na de 'loop' waarmee het intermezzo eindigt, gaat met We Are Built To Suffer het langste nummer van het album rustig opbouwend van start. Okay, die rustige opbouw is maar voor heel kort, want haast blijft geboden bij Prayers Of Sanity - het gas er vol op blijft het voornaamste devies. En eerlijk is eerlijk, dan is deze band ook op z'n best. De kracht van de herhaling zorgt er hier voor dat je blijft mee-deinen en -headbangen. En ja, die mosh-break halverwege wordt echt heel slim ingezet!

Prayers Of Sanity is de belichaming van die lekkere retro crossover vibe. Vanwege het 'jeugd'sentiment mag ik hier erg graag naar luisteren. Maar dan wel als iemand die in de jaren '80 met deze muziek is opgegroeid. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik niet kan inschatten hoe deze thrash / crossover bij jongere luisteraars zou kunnen vallen.

Carlos - Bass guitar

Artur - Drums

Tiao - Guitars, Vocals