Loading...

Relative Awareness - The Illusion Of Control

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 26-08-2014

Tracklist

01. The Stuff Dreams Are Made Off...
02. Cracks In The Wall
03. Nightmare In A Leather Armchair
04. The Black Maelstrom
05. No Exit
06. The Illusion Of Control
07. A World Inverted

Relative Awareness is het geesteskind van muzikale duizendpoot Jelle Hamstra. Deze mijnheer timmerde de gaatjes dicht bij Insidiae en Alice Day. Hier doet hij naast drummen ook wat met gitaren en zingen. De overige geluiden worden verzorgd door muzikale vrienden. Zo treffen we (partner in het dagelijks leven) Janneke Smids (Insidiae) aan achter de toetsen, Siegfried Kramer op de leadgitaar, Jean Luc Nelson op de bas en de grunts zijn van Dimaeon brulboei Ferdinand Wanders.

The Illusion Of Control is een conceptalbum dat uitdiept hoe de mensheid met zijn georganiseerde maatschappelijke structuren controle denkt te krijgen over het leven. Voor het uitschrijven van dit idee werd de hulp ingeroepen van proggoeroe Tom de Wit (TDW, Mind:Soul; en platenbaas). Het levert een aantal interessante bespiegelingen op die Ferdinand Wanders op bijzonder verstaanbare wijze van zich af gromt.

Hamstra omschrijft Relative Awareness als moderne progressieve mathmetal. Het is niet eenvoudig om breedgeoriënteerde muziek als dit in een hokje te stoppen. Het liefst doe ik dat ook niet. Ik zou het eerder als death metal met een klassieke progressieve inslag omschrijven. Het toetsenwerk van Janneke Smids geeft het groovende geweld regelmatig een symfoslinger mee die eerder herinnert aan de progressieve bands van weleer dan dat het een moderne feel geeft. Denk aan een Dream Theater maar dan zonder de egotrips. Ook ritmisch vind ik het vaak die kant op gaan hoewel er in bijvoorbeeld Cracks In The Wall en het titelnummer ook zeker invloeden van bands als Meshuggah terug te horen zijn. Regelmatig gaat het gas er stevig op zodat we nooit zullen wegdommelen.

Er is meer: Het bruut beukende A Nightmare In A Leather Armchair breekt halverwege op sfeervolle wijze om in een dromerige trip die herinnert aan Katatonia en de vroegere Opeth. De jazzy gitaarriedels en de integratie van de Marche Funebre geeft het stuk een eigenzinnige atmosfeer.

The Illusion Of Control heeft de gekke eigenschap dat het ondanks de vele muzikale zijsprongetjes vrij gemakkelijk wegluistert. Het schakelt net zo makkelijk van bruut naar melodieus en alles wat er omheen hangt. Qua aanpak moest ik nogal eens denken aan wat Edge Of Sanity vroeger deed op een album als Crimson. Daarmee wil ik overigens niets tekort doen aan de eigen identiteit van Relative Awareness. Het is maar een aanknopingspunt.

Relative Awareness brengt een progressief werkstukje van formaat. Het is ondanks de grote keur aan invloeden een coherent geheel dat toch zeker een breed scala aan metalheads zou moeten kunnen aanspreken. The Illusion Of Contol is een album dat wat mij betreft veel aandacht verdient.

Jelle Hamstra - guitar, drums, vocals

Janneke Smids - synths

Jean Luc Nealon - bass

Ferdinand Wanders - vocals

Siegfried Kramer - guitar(solo's)