Loading...

Savage - Demo 1

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-11-2023

Tracklist

01. Mortal Decay
02. Revulsion
03. Malformation

Underground (death) metal zal me altijd blijven trekken, al is het niet bij te houden wat er allemaal als giftige zwammen uit die (onder)grond komt opschieten. Vele daarvan gedijen in die dichte onduidelijkheid. Vanuit die duisternis verrijst ook het Nederlandse Savage, wiens soort smerige death metal passend is voor alles wat er in de diepten van de underground te vinden is.

Deze Savage is de eenmansband van Michel Jonker, die ik vooral ken van Entrapment. Daarnaast bestiert en bestierde hij nog veel meer bands, en duikt ook regelmatig op als live- of sessiemuzikant. Omdat het kan, doet hij dus ook bij Savage alles zelf. Demo I is een eerste wapenfeit, eerst digitaal in eigen beheer uitgebracht, daarna ook op cassette via Dawnbreed Records. Via die laatste weg kwam ik ook in aanraking met deze demo (die ik als digitale promo kreeg aangeboden).

Met een dikke laag smerigheid die doordringt in alles wat wordt opgeroepen, van de riffs tot het rauwe karakter dat meer dan perfect bij dit soort - bijna obscure - death metal past, beukt Mortal Decay binnen op een manier waar je alleen maar van kan dromen. Vasthoudend aan die oude pijlers van old school death metal, terwijl ze nooit hun eigen karakter verloren laten gaan, zijn de drie nummers die hier tevoorschijn komen van het soort dat zeker de aandacht zal trekken van elke liefhebber van de oude school.

De ervaring van de maker staat garant voor kwaliteitsvolle death metal. Het geluid is lekker grofkorrelig, maar toch lekker vol, dat past hier bij uitstek. Na het felle Revulsion opent afsluiter Malformation met verrukkelijke lompe traagheid, daar houd ik van! Het nummer ontpopt zich tot mijn favorietje van de drie - zwaar, ruig, met een vleugje crust. Ik heb geen idee wat Michel Jonker voor ogen heeft met Savage, maar mocht dit meer materiaal gaan opleveren wil ik het graag horen!

Michel Jonker - all instruments and vocals