Loading...

Shinigami - The Arcane Order

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-01-2017

Tracklist

1. Ronin
2. The Way of the Dragon
3. Order of the Blade
4. Concubine of Madness
5. 雨夜
6. Defiance

Over de nieuwe Nederlandse metalband met de opvallende Japanse naam Shinigami valt op voorhand al wel een en ander te vertellen. Om te spreken van een superband gaat wat ver, maar met brulboei George Oosthoek (Orphanage, Pleurisy, Kutschurft en echt nog veel meer), gitarist Jory Hoogeveen en drummer Daan Klemann van Tribal Spirits, bassist Luciano Sirigu (Silicon Head, Frozen Sun) en gitarist Rutger van Noordenburg (o.a. Bleeding Gods en Bloodphemy) staat er toch wel een groepje muzikanten dat het klappen van de zweep inmiddels kent.

Dat vertaalt zich mede in het hoge doe-het-zelf-gehalte van deze release. De EP The Arcane Order is opgenomen in de eigen studio (Pitch Note in Harderwijk) van Jory Hoogeveen, die ook zelf verantwoordelijk is voor de mix en het complete technische gedeelte van deze productie. Last but not least zijn lay-out en artwork van de hand van frontman George Oosthoek. Wanneer je de bandnaam (死神) letterlijk vertaalt kom je op een maaimachine, iets minder letterlijk kom je tot de man met de zeis (Grim Reaper, maar dan de Japanse uitvoering), dat is de gekozen thematiek.

De muzikale insteek van dit vijftal laat zich wat gemakkelijker raden, en vloeit voort uit wat de heren bij hun andere bands doen en deden: een mix van een beetje death en vooral veel thrash metal. Openers Ronin en The Way Of The Dragon (met Bruce Lee sample uit de gelijknamige film, en nee, daar is niks Japans aan) laten dit direct duidelijk horen: in de basis lekkere vlotte, opgefokte thrash metal, met vooral de uit duizenden herkenbare strot van Oosthoek die voor het death-elementje zorgt. Order Of The Blade wordt in eerste instantie gekenmerkt door melodieuze leadgitaar-stukjes, maar is juist lekker heftig vergeleken met de voorgaande tracks.

Concubine Of Madness is hierna weer iets meer rechttoe rechtaan, prettig beukwerk. 雨夜 (een regenachtige nacht) is vervolgens een bijzonder sfeerstukje, dat overduidelijk de Oosterse sferen verhoogt, maar met metal niks te maken heeft. Het klinkt stiekem wel een beetje creepy, geholpen door - naast uiteraard regen en onweer, en zo te horen Japans instrumentarium - de intense cello-klanken van Elianne Anemaat (in het dagelijks leven de partner van Oosthoek, maar ook op eigen kracht bekend van Celestial Season en Karmaflow). Dit is best een melancholiek stukje; mooi! Even een momentje van bezinning.

Afsluiter Defiance klinkt hierna natuurlijk extra snel en hard, maar blijkt eigenlijk best een veelzijdig nummer. Van beukend in het begin, naar meer melodieus en weer terug, mondt het uit in precies dezelfde sfeer als het voorgaande nummer. Een bijzondere climax wat mij betreft. Al is het uiteindelijk niet wereldschokkend wat Shinigami te bieden heeft. In puur muzikaal opzicht is het niet origineel, maar uiteraard staan de deelnemende muzikanten garant voor kwaliteit. De overwegend vlotte, eigentijds klinkende thrash laat een prettige drive horen, en The Arcane Order luistert als geheel ook lekker weg. Ik zou zeggen: ga dit zeker eens live bekijken en beluisteren!

Luciano Sirigu - Bass, Vocals

Daan Klemann - Drums

Jory Hogeveen - Guitars

Rutger van Noordenburg - Guitars

George Oosthoek - Vocals

  • Weet u ook wanneer ze live te bewonderen zijn. ?

    Door Marc Brouwer op 17-01-2017 11:26:11

  • Volgens mij is die levensgrote banner bovenaan de pagina niet te missen :P

    Door Chris van der Aa op 17-01-2017 17:00:15

  • Whahaha

    Door Marc Brouwer op 17-01-2017 17:24:18