Loading...

Sidus Atrum - Cold Silence

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-10-2019

Tracklist

01. Lost
02. Into The Depth
03. Bloody Eyes
04. Cold Silence
05. Integrity

Sidus Atrum is een soloproject uit Oekraïne dat een zeer sfeervolle en zwartgeblakerde mix van de diverse extreme metalsoorten speelt. Of soloproject, eigenlijk moet ik hier de term eenvrouwsband gebruiken, hoe raar dat misschien ook klinkt. Het is Yulia Lykhotvor die hier het enige bandlid is. Cold Silence is het debuutalbum.

Veldopnamen en atmosferische soundscapes beginnen het album, samen met enkele keyboardlijntjes een paar seconden later, waarna zich ook langzaamaan zwaardere elementen (zoals een dreunende baslijn) toevoegen. Gefluisterde praatzang is ook kort te horen, waarmee Lost een behoorlijk intrigerend intro is. Mijn nieuwsgierigheid is in elk geval gewekt.

Hierna volgt met Into The Depth een eerste van vier langere composities, die allen een zeer fraaie en doordachte opbouw laten horen. De basis van de muziek zou ik wel doom metal willen noemen, waaraan elementen van black metal - zoals blasts en gekrijs - zijn toegevoegd. Toch is de muziek bij vlagen behoorlijk melodieus en pakkend, wat mij betreft luistert het in elk geval verdomd lekker weg. Muziek als zang zijn lekker krachtig, zowel in de snelle als de langzamere gedeeltes.

Het is juist die wisselwerking die me zo aanspreekt. De mix van black en doom is hier prima uitgewerkt, zodat een vloeiend, soepel lopend geheel is ontstaan. Ook de beklemmende atmosfeer komt goed naar voren, en ervaar ik als zeer aangenaam. Nummers als Bloody Eyes (met symfonische accenten) en titelnummer Cold Silence (met intiem pianospel in het intro) laten een uitstekende en uitgebalanceerde indruk achter. In afsluiter Integrity komt de symfonische invalshoek nog nadrukkelijker om de hoek kijken.

Ik vind Cold Silence een aangename kennismaking met een voor mij nieuwe muzikante en componiste. Ik zou zelfs wel van een verrassing willen spreken. Het album duurt 'slechts' 32 minuten, zodat ik gerust durf te zeggen dat ik hier wel meer van wil horen!

Yulia Lykhotvor - alle instrumenten en vocalen