Loading...

Svärd! - The Rift

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-07-2020

Tracklist

01. Hallowed Grounds
02. A Rift In The Green
03. Palaeocene Flames
04. The Burning Asylum
05. The Portal

Drie (ex-) leden van In Mourning - allen op snaren en zang - en drummer Cornelius van Ahab hebben de handen ineen geslagen voor een nieuwe band: Svärd. Ze presenteren zich met EP The Rift, met daar aan toegevoegd de nadrukkelijke belofte voor een aanstaande langspeler.

Met de leden die deze band bemannen verwacht je waarschijnlijk zware muziek in melodieuze death/doom-sferen, maar dat is hier niet echt van toepassing. Svärd houdt het op zware rock, met invloeden van stoner, sludge en psychedelica. In de praktijk vertaalt zich dat naar een vintage, rauwe en vuige rock/metal-mix. Veelal uptempo of in elk geval gehaast, ongepolijst, vooral zeer energiek. Nauwelijks subtiliteiten, maar van dik hout zaagt men planken. Raakvlakken zijn er wat mij betreft met oude Mastodon en vooral High On Fire.

Na het overbodige en nietszeggende en -toevoegende intro Hallowed Grounds gaat de band in drie tracks helemaal los in punkachtige rauwheid, rammend, beukend, hakkend en zagend. Scheurend gitaarwerk en de van sludge bekende overstuurde zang op een bedje van een stug door-stampende ritmesectie voeren hier de boventoon, om de luisteraar op woeste wijze in een houdgreep te manoeuvreren. Vooral het kneiterharde trommelwerk valt op, in positieve zin wel te verstaan.

Pas met de lange psychedelische afsluiter The Portal kom je dan weer een beetje tot rust, om je naar een hele andere wereld mee te laten voeren. Ik hoop eerlijk gezegd dat we van deze insteek (zelfs met space-invloeden) meer te horen gaan krijgen op de beloofde langspeler. Want hiermee musiceert Svärd op onderscheidende en meest aantrekkelijke wijze wat mij betreft. Het voorgaande trio tracks was leuk als voorspel, maar met The Portal gebeurt er pas echt iets. Al was het middenstuk van The Burning Asylum al wel een mooie opmaat naar de climax. Meer van dat graag!

Cornelius Althammer - drums

Tim Nedergård - gitaar, zang

Pierre Stam - bas, zang

Björn Pettersson - gitaar, zang