Loading...

The Aurora Project - grey_world_live

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-08-2019

Tracklist

01. Circles In The Water
02. Expect Us
03. Warmongers
04. Alles Is Een [acoustic version]
05. Nocturnal Lament [acoustic version]
06. Stone Eagle
07. Deadly Embrace
08. Mediapuppets
09. World Of Grey
10. Dronewars

Collega Peter was eind 2016 zeer te spreken over World Of Grey, het op dat moment meest recente album van de Nederlandse progressieve rockband The Aurora Project. Nu is er dan een nieuw album, met een titel die daar behoorlijk aan refereert: grey_world_live. Dit blijkt dan ook een live-registratie van een optreden uit de tour naar aanleiding van dat album.

Grey_world_live is het allereerste live-album van The Aurora Project in hun langjarige bestaan, opgenomen tijdens hun laatste show van de World Of Grey-tour, op 7 april 2017 tijdens Serious Music in Parkvilla te Alphen aan de Rijn. Het was een speciale concertopname in een theater voor een zittend publiek. De CD bevat alle acht de nummers van het World Of Grey-album, en daarnaast nog twee akoestische uitvoeringen van oudere tracks. Alles Is Een is inderdaad een Nederlandstalig nummer, waarvan de afkomst me niet helemaal duidelijk is, en Nocturnal Lament komt van debuutalbum Unspoken Words uit 2005.

Het album gaat van start met een intieme versie van Circles in the Water, en dan verwacht je geen integrale uitvoering van World Of Grey meer. Toch blijkt dit de enige uitzondering op de oorspronkelijke volgorde; behalve dat deze track in een best bijzondere uitvoering naar voren is gehaald als opener wordt die volgorde verder wel gehandhaafd. Met Expect Us en Warmongers horen we dan wel meteen de wat 'hardere' tracks van het album - al mag afsliter Dronewars er natuurlijk ook wezen. Gaandeweg zal dan ook blijken dat de band meer inzet op de (melancholische?) atmosfeer dan op het metalgehalte dat de band voorheen nog wel eens etaleerde.

Natuurlijk staan de instrumentalisten hun mannetje, dat staat buiten kijf, maar belangrijke aandacht moet toch (ook) uit gaan naar de intense, emotievolle zang van Dennis Binnekade. De inventieve, maar niet al te heavy progrock, voorzien van veel melodie, valt en staat met sterke zangpartijen. Juist daarin blinkt The Aurora Project uit, deze band heeft gewoon de goede combinatie te pakken. Dat maakt de muziek een streling voor de oortjes, vooral in een live setting.

Van deze release is ook een speciale download-versie beschikbaar, deze bevat het volledige concert inclusief nog eens drie extra 'bonus'-tracks. Overigens waren de opnames oorspronkelijk bedoeld voor een DVD, maar helaas bleek de beeldkwaliteit uiteindelijk te mager. Het geluid spettert echter overduidelijk aan alle kanten; liefhebbers van klassieke progrock met een modern geluid moeten dit zeker eens checken.

Dennis Binnekade - vocals

Marcel van den Berg - guitars, vocals

Joris Bol - drums

Marcel 'Mox' Guijt - keyboards

Rob Krijgsman - bass guitar