Loading...

The Cold View - Wires of Woe, Ways of Waste

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-10-2014

Tracklist

1. Wires (18:02)
2. Woe (15:38)
3. Ways (17:10)
4. Waste (15:26)

The Cold View is een Duitse 'band' die zich bekwaamt in het neerzetten van een uiterst desolaat drone/funeral doom-concept. Band staat tussen haakjes, het betreft hier een enkel persoon, die slechts bekend staat onder de initialen A.A.S. Hij (zij? wie weet?) is verantwoordelijk voor alle instrumentarium en eventueel aanwezige vocalen.

Wires of Woe, Ways of Waste is het tweede album van The Cold View, waarop de bandnaam volledig wordt waargemaakt. Deze muzikale uiting is zeer basic van aard. Geluidstapijten vormen de hoofdmoot, en leggen een zeer deprimerende sfeer neer. Er staan vier titels op het album, die ieder voor zich rondom het kwartier aan speeltijd in beslag nemen.

Het concept verhaalt over het onvermijdelijke einde dat onze beschaving te wachten staat. Het menselijke bestaan verliest zijn identiteit, en hart en ziel. Dit maakt plaats voor materialisme, voortschrijdende technologie en sociale vervreemding. Wat mij betreft wordt dit concept via de 'muziek' perfect tot uiting gebracht.

Muziek in de traditionele zin komt nauwelijks voorbij. Drums bijvoorbeeld, zijn slechts zeer zelden te horen; de gitaren zijn zo vervormd dat je nooit kan weten wanneer precies een riff begint, en slechts te horen op de achtergrond. Een zeer laag en vervormd gegrom gaat door voor vocalen, en geeft diepte en vooral een dreigend effect.

Wires of Woe, Ways of Waste laat zich het best beluisteren als de soundtrack van een uitermate somber wereldbeeld.