Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

The Flight Of Sleipnir - Skadi

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-02-2017

Tracklist

01. Awaken
02. Tenebrous Haze
03. Earthen Shroud
04. Voices
05. Falcon White

Van The Flight Of Sleipnir besprak collega Edwin ruim twee jaar geleden het vijfde studio-album met de toepasselijke titel V. Na het ontstaan van de band in 2007 verschenen in een vrij rap tempo - vijf albums in evenveel jaren tijd - de albums. De laatste paar jaar leek het even wat rustiger, maar eind januari verscheen dan toch weer een nieuw album: nummer zes heet Skadi. Waarbij opvalt dat het oorspronkelijke duo (ook) in de studio is uitgegroeid tot een viertal. Toch is die verandering niet zo groot als dat het lijkt: de twee toegevoegde muzikanten maken al een aantal jaar deel uit van de live-band.

Uiteraard maakt dat dus voor de muzikale inhoud niet zo veel uit. Op geheel eigen wijze vermengt de Amerikaanse band invloeden uit doom en stoner (maar mijn idee vooral sludge eigenlijk), maar ook progrock, met folkloristische elementen. Daarnaast hoor ik er ook wel wat sferische dingen in terug die je ook hoort bij geëvolueerde black metal-acts en postrock/metal. Het is daarmee muziek die lijkt voorbehouden aan een selectief gezelschap liefhebbers. Toch durf ik wel te stellen dat je je niet moet laten tegenhouden door het wat lastige karakter van deze muziek: even doorbijten loont echt, want dan zul je de sfeervolle muziek uiteindelijk wel op waarde kunnen schatten.

Opener Awaken (goeie titel natuurlijk) zet meteen de toon voor wat betreft het 'black'-achtige gedeelte. Woest gekrijs en distorte riffs maken de dienst uit, afgewisseld met ingetogen sfeerpassages. Nou ja, sfeer zegt in deze context eigenlijk alles, want daar draait het bij The Flight Of Sleipnir hoofdzakelijk om natuurlijk. Opbouw, dynamiek, dat zijn de sleutelwoorden die de lange tracks levendig en interessant houden. En over folk, ingetogen en doordachte opbouw gesproken: luister maar eens naar Earthen Shroud. Mooi nummer!

Persoonlijk ben ik niet zo enthousiast over de zang, het irritante - bij sludge passende - geschreeuw belet me bij vlagen om te genieten van de muziek, zoals bijvoorbeeld aan het begin van Tenebrous Haze. Maar goed, in muzikaal opzicht valt er verder niks op aan te merken, dus ik zal het er mee moeten doen. Na het fraaie intermezzo Voices gaat het slotstuk Falcon White van start. Zoals het een afsluiter betaamt hoor je hierin van alles waar deze band voor staat. Van dromerig en rustig in het begin tot woedende uitbarstingen verderop; dit is allemaal The Flight Of Sleipnir.

Ik vind dit eigenlijk best een aparte band, waarvan ik zeker niet elk fragment evenveel waardeer. Het is juist de bijzondere combinatie die deze band iets eigens geeft, en dat is natuurlijk een dik pluspunt. Het is sowieso een intense luisterervaring die de nodige aandacht vergt, maar ook verdient. Progressief is misschien een wat gemakkelijk uit te delen label, maar past hier best wat mij betreft.

Clayton Cushman - Guitars, Vocals, Bass, Keys

David Csicsely - Drums, Vocals, Guitars

Dave Borrusch - Bass

Justin Siegler - Guitar