Loading...

Them CountY Bastardz - Sick Daze

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-03-2015

Tracklist

1. Drive By (4:48)
2. In The County (4:33)
3. Buzz Kill (4:03)
4. It's Not Metal (0:25)
5. Metal For Mark (5:25)
6. The Bastard (4:23)
7. Rise Up (3:58)

Sick Daze is dat je maandag vrij neemt van je werk omdat je het afgelopen weekend nog teveel in je lijf voelt. Aldus de verklaring van deze albumtitel. Het geeft al wel een beetje aan dat je Them CountY Bastardz niet altijd even serieus hoeft te nemen. Wanneer daarbij ook nog wordt aangegeven dat deze Bastardz het graag simpel houden en het eenvoudige leven in de County verheerlijken is het plaatje al wel redelijk compleet denk ik.

De muziek van Them CountY Bastardz houdt ergens het midden tussen rock en metal, waarbij de band de ene keer uitermate old school te werk gaat (In The County - jawel, daar hebben we die cowbell weer!) maar een andere keer net zo makkelijk invloeden uit de groove metal laat horen. Wat we vooral horen zijn groovende riffs en ritmes a la Black label Society of voor mijn part een soort Pantera-light. Luister maar eens naar Buzz Kill, dan snap je wel wat ik bedoel. Overigens liet opener Drive By al lekker pakkende en opzwepende grooves horen, waarmee de toon al gezet was. Ik moet stiekem ook wel een beetje aan Rob Zombie (vooral door de vocale voordracht) denken, toch ook wel een man met een redelijke redneck attitude.

Grappig genoeg is deze band overigens niet afkomstig uit een Amerikaanse county, maar uit het Canadese Leamington, Ontario. Overigens noemen ze zichzelf wel Canadese Rednecks, en maken ze die attitude ook helemaal waar. En hoewel de band middels intro's en samples (en het geintje It's Not Metal) laat horen de nodige humor in de muziek te willen stoppen, zou ik deze muziek toch niet als een grap willen bestempelen.

Hoewel band en muziek in eerste instantie wat oubollig overkomen - mede veroorzaakt door het county-imago natuurlijk - vind ik de muziek bij vlagen verrassend eigentijds uit de hoek komen. Luister bijvoorbeeld maar eens naar de dubbele zang en de laaggestemde riffs van The Bastard, een van de prettig groovende nummers alhier. Daarnaast hoor ik soms rap-achtige zang, die me om ook voor mijzelf onverklaarbare reden aan Body Count doet denken. Vooral Rise Up heeft dat wat mij betreft.

Al met al vind ik Sick Daze een vermakelijk schijfje - met een speelduur van een krap half uur zou ik dit niet echt een volwaardig album willen noemen - met lekker ronkende en groovende klanken. Niet te heavy, toegankelijk, en met een vette knipoog. Ik ben benieuwd hoe het deze County Bastardz verder zal vergaan.

Andrew Watson – Vocals

Mike Rennie – Rhythm guitar

Jim Kay – Drums

Tyler Wickham – Bass

Brien Alexander – Lead guitar