Loading...

Under The Oak - Ripped Up by the Roots

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-12-2020

Tracklist

01. Tribulation
02. Chaos in the Pit
03. Hymn for the Fallen
04. The Fountain
05. War of Attrition
06. Total Human Destruction
07. Turned into Leaves
08. Wrath of Nature
09. Butterflies & Unicorns
10. Terror & Violence
11. Solitude [Candlemass cover]
12. Pounding Metal [Exciter cover]

Bij de bandnaam Under The Oak moet ik direct denken aan een van mijn favoriete Candlemass-nummers. Ik zoek dan ook meteen naar links tussen beide bands op deze promo, en zie dat de Candlemass-cover Solitude op de tracklist prijkt. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt; maar ik ga alvast verklappen dat het met deze Noorse band Under The Oak wat dat betreft een onverwachte kant op gaat.

Under The Oak blijkt namelijk een Noorse thrash metalband, met vleugjes invloeden van verschillende andere metal subgenres. De muzikale achtergrond van de leden gaat terug tot meer dan 25 jaar geleden uit de Noorse hardrock, heavy en extreme metal-scene, dat verklaart de diversiteit aan invloeden. Met veel ervaring in de bagage worden zowel eigen nummers als covers van klassieke old school metal-tracks met veel enthousiasme en energie gebracht. Ik vermoed dat Under The Oak ooit is begonnen als coverband, en ben benieuwd of en hoe deze ervaring op CD overkomt.

Mijn eerste aandacht gaat dan toch uit naar Solitude, maar dat blijkt een slechte binnenkomer. Met name de zang doet pijn aan mijn oren, er zit nauwelijks balans of iets van de oorspronkelijke atmosfeer in deze uitvoering, en ik vraag me dan ook oprecht af wat Under The Oak hier zelf bij gedacht heeft toen ze dit opnamen. Dan past de Exciter-cover Pounding Metal de band al een stuk beter, maar goed, dat is dan ook een stuk minder gecompliceerd nummer.

Gelukkig zitten de eigen tracks al wat beter in elkaar. De heavy / thrash metal is van de oude school, klinkt lekker rauw, varieert goed in tempo, en blijkt het aanhoren meer dan waard. Met Tribulation en Chaos In The Pit zit de sfeer er goed in, en wordt de luisteraar bedolven onder een salvo aan opzwepend drumwerk, heavy riffs en agressieve vocalen. Ik denk dat dit er live wel in gaat. Daarna zet Hymn For The Fallen vol in op dynamiek met z'n heerlijk zware begin en melodieuze middenstuk. The Fountain heeft een beetje een NWOBHM-feel, en doet me nogal aan Iron Maiden denken. Vervolgens gaat War Of Attrition in de aanval met beukende midtempo thrash, waarna in het vervolg de snelheid weer wordt opgevoerd.

Natuurlijk klinkt Butterflies & Unicorns niet zo dromerig als de titel doet vermoeden, er is ook niks sprookjesachtig aan. Terror & Violence sluit het reguliere album af, en is een aangenaam afwisselende compositie van ruim zeven minuten, die ondanks z'n titel nauwelijks vuurwerk bevat, en eigenlijk vrij weinig met thrash te maken heeft. Wel is het lekker opgefokte metal.

Ik hink op twee gedachten waar het Ripped Up by the Roots betreft. Ergens tussen rauwe heavy en thrash metal probeert Under The Oak z'n weg te vinden, en laat onderweg een paar aardige nummers horen. Dat niet alles even raak is maakt vooral Solitude duidelijk, wat mij betreft een serieuze miskleun. Ik geef de band het voordeel van de twijfel, en wacht een eventueel vervolg af voor een meer afgewogen oordeel. Al verwacht ik wel dat dit live best okay is.

Steinar Jørgensen - Bass

Marius Paulsberg Vedal - Drums

Thomas Hansen - Guitars

Jostein Sanadaker - Vocals