Loading...

Vahrzaw - The Trembling Voices Of Conquered Men

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-12-2021

Tracklist

01. The Trembling Voices...
02. Death Of An Unknown Architect
03. Waiting With The Wolves
04. As Ships Upon Shores
05. Vultures
06. The Pessimist
07. ...Of Conquered Men

De Australische black/death metalband Vahrzaw heeft de roots al liggen sinds midden jaren '90, maar dankzij allerlei strubbelingen als naamswijzigingen en periodes van inactiviteit, zijn de zaken pas sinds 2005 wat serieuzer aangepakt. Tot voor dit najaar had de band drie langspelers in de bagage, daar is recent The Trembling Voices Of Conquered Men - mijn kennismaking met deze band - bij gekomen.

Qua muzikale insteek heeft Vahrzaw nooit de keuze gemaakt - of hoeven maken - tussen death en black metal. Het trio heeft een mix van de twee stijlen gecreëerd die behoorlijk authentiek klinkt, waarbij ze de beste elementen van beide stijlen nemen, en daar ook nog wat thrash metal-elementen aan toevoegen. Ze creëren hun eigen palet, door een onnavolgbare manier om zichzelf uit te drukken met behulp van unieke en levendige penseelstreken met zowel vertrouwde als gewaagde kleuren. Ik vergelijk het schilderen van plaatjes en het maken van muziek wel vaker met elkaar, dat is niet voor niks, het neerzetten van een specifieke sfeer is absoluut overeenkomstig in mijn beleving.

Ik vind bij deze extreme muziek dan ook vooral het atmosferische aspect van belang, dat blijkt hier gelukkig zeer goed verzorgd. Naast de technische vaardigheden die we hier zeker niet mogen onderschatten, vergeet Vahrzaw nooit om ook spannende, sfeerverhogende passages in te bouwen. Vooral het lange The Pessimist vind ik wat dat aangaat een erg sterk nummer, waarin gestrooid wordt met tempo- en sfeerwisselingen, en zelfs een soundscape-achtige passage niet wordt geschuwd.

Ingeklemd tussen het atmosferische intro en outro dat gezamenlijk een geheel, en ook de albumtitel vormt, is het vooral dreigende death metal dat de hoofdrol voor zich opeist. Ik moet vanaf Death Of An Unknown Architect toch wel erg aan Morbid Angel denken, de black metal-invloeden zijn wat richting achtergrond verdreven (maar nooit helemaal weg). Verwrongen gitaarleads en -solo's, sterk afwisselend drumwerk, een vette grunt en goed in elkaar gestoken composities, dat zijn minimaal de overeenkomsten, naast het lekkere old school geluid. Dat laatste geeft echt zo'n fijne vibe!

Vijf composities mogen dan 'slechts' een halfuur speelduur bieden, daarbinnen gebeurt zodanig veel interessants dat de intensiteit zal aanvoelen als een stevige langspeler. Wanneer je - net als ikzelf - houdt van afwisselende en sterk-atmosferische death metal, dan zou ik The Trembling Voices Of Conquered Men zeker eens checken!

Scott Williams - Guitars

George Van Doorn - Vocals, Bass

Brandon Gawith - Drums