Loading...

Venomous - Tribus

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-06-2021

Tracklist

01. Eerie Land
02. Trinity
03. Duality
04. Unity

Het Braziliaanse kwintet Venomous, uit São Paulo, mixt melodieuze death metal heel lichtjes met roots in Braziliaanse regionale ritmes. Met twee albums uitgebracht in eigen beheer in 2018 en 2019 is de band nog niet heel veel opgeschoten, internationaal gezien. Opgepikt door Brutal Records wordt EP Tribus uitgebracht, wellicht dat de band nu wel de aandacht krijgt die het verdient. Tribus bestaat uit het nieuwe nummer Eerie Land, nieuw opgenomen versies van Trinity en Duality, en de in januari verschenen nieuwe single Unity.

Ik vind het vooral wel geinig om te horen hoe een Braziliaanse band komt tot het geluid van pak 'm beet At The Gates, oude In Flames of Carcass ten tijde van Heartwork. Maar dan wel op z'n Braziliaans, dus in de basis rauw en ongepolijst. Gelukkig is de band toch niet vies van melodie, getuige de aanwezige pakkende gitaarleads, of de bijdrage van atmosferisch toetsenwerk, zoals in afsluiter Unity. Ook Eerie Land vaart trouwens wel bij de melodische aanpak naar het einde toe. Leuk aan Trinity is de thrash-vibe - die natuurlijk ook wel een beetje bij de melodeath hoort. Een lekker opzwepend nummer dat denk ik nog wel het meest aan de klassieke Zweedse scene refereert.

Duality is het nummer dat het meest de 'dualiteit', het contrast tussen de verschillende elementen naar voren laat komen. Het melodieuze refreintje laat zich al na een paar luisterbeurten eenvoudig meezingen, terwijl de band in de rest van het nummer behoorlijk los gaat. Ik denk dat Eerie Land en Unity de meest eigentijdse nummers zijn, de twee middelste grijpen iets meer terug op vroeger tijden.

Hoewel niet origineel of vernieuwend mag Tribus zeker gehoord worden. Geen nieuw uitgevonden melodeath-wiel, wel een degelijke poging tot eigenheid, en in elk geval kwaliteit. Want aan de uitvoering mankeert echt helemaal niks. Venomous zorgt er zelf voor dat hun nieuwste werkstukje te beluisteren is:

Lucas Prado - Drums

Ivan Landgraf - Guitars

Gui Calegari - Guitars

Thiago Pereira - Vocals

Renato Castro - Bass