Loading...

Watain - Trident Wolf Eclipse

Gepost in Reviews door Edwynn op 01-01-2018

Tracklist

01. Nuclear Alchemy
02. Sacred Damnation
03. Teufelsreich
04. Furor Diabolicus
05. A Throne Below
06. Ultra (Pandemoniac)
07. Towards The Sanctuary
08. The Fire Of Power

De loopbaan van het Zweedse duivelscombo Watain zat nooit om een rel verlegen. Waren het niet de flirts met Nazi-toestanden, dan waren het wel de stunts met dierenbloed die de woede van bepaalde groeperingen deden oplaaien. Het legde de band geen publicitaire windeieren. De zwarte ster was rijzende. Totdat met het uit 2013 stammende The Wild Hunt de eigen, met corpsepaint besmeurde achterban wist te provoceren. Op die plaat werd het vertrouwde zwartgeblakerde geluid vrij drastisch vermengd met lichtvoetige gothische klanken. Er stond nota bene een ballad op die plaat. Dat is genoeg om ze aan hun eigen getimmerde kruizen te nagelen.

Het geeft aan dat de band niet van stilstand houdt. Op de WingsOfDeath-burelen werd het album ook zomaar wel gewaardeerd. Ondanks dat lijkt de koers van Watain met het nieuwe album toch weer terug in het vertrouwde spoor van Lawless Darkness en Sworn To The Dark te liggen. Dat zal een gevoel van vertrouwen opleveren bij de duistere zielen die zich verwant voelen met de roerselen van Watain.

Trident Wolf Eclipse heet het nieuwe album en het klinkt dus weer een stuk smeriger dan The Wild Hunt. Het album opent met het robuuste Nuclear Alchemy. Een obstinate thrashgranaat die als moderne ode mag fungeren aan de aloude Sodom en Kreator. Daarna gaat het album verder met de vertrouwde death/black metal met gevoel voor melodie en een knallende productie. Of dat een knieval is laat ik in het midden. Buitengewoon aangenaam klinkt het allemaal wel. Zelf blijf ik altijd de mening toegedaan dat Watain een prettige opvolger is van wat het onvolprezen Dissection allemaal nog had kunnen zijn. Nummers die gemakkelijk beklijven en tegelijkertijd als een terreuraanslag alles wat je lief is aan stukken scheuren.

Naast het al genoemde Nuclear Alchemy lijkt er met het bezwerende Furor Diabolicus en het majestueuze Towards The Sanctuary alleen maar klappers te staan op Trident Wolf Eclipse. Wat wel anders is, is dat Trident Wolf Eclipse met een kleine vijfendertig minuten buitengewoon compact is. Dat komt de impact zeker ten goede. Want Lawless Darkness sleepte bij vlagen toch net wat te lang aan. Watain meldt zich duidelijk weer vooraan aan het death/black front met deze korte afstandsraket vol met prachtig onderhuidse melodieën, epische spanning en bruut geweld. 2018 begint alvast goed zo.

Erik Danielsson - zang, bas

Håkan Jonsson - drums

Pelle Forsberg - gitaar